Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Το αλκοόλ δεν επηρεάζει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Το αλκοόλ δεν επηρεάζει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση μεταξύ άλλων και καρκίνου του μαστού, μια νέα μελέτη δείχνει ότι το αλκοόλ δεν έχει καμιά επίδραση στην επιβίωση από τη νόσο.

Αν και η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για την εκδήλωση μεταξύ άλλων και καρκίνου του μαστού, μια νέα μελέτη δείχνει ότι το αλκοόλ δεν έχει καμιά επίδραση στην επιβίωση από τη νόσο.

Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας μετριοπαθής πότης μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες του να επιβιώσει του καρκίνου του μαστού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Clinical Oncology, ερευνητές από το Αντικαρκινικό Ερευνητικό Κέντρο «Fred Hutchinson» στο Σιατλ με επικεφαλής την Δρ Πολλυ Νιουκομπ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 25.000 πάσχουσες από καρκίνο του μαστού, για 11 χρόνια περίπου, και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ (τρία με έξι ποτά την εβδομάδα) πριν την εκδήλωση της νόσου, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.

Και το βασικό, η κατανάλωση αλκοόλ μετά την διάγνωση δεν φάνηκε να έχει επίδραση επί της επιβίωσης.

«Είτε πίνεις, μετά τη διάγνωση, αλλά πάντα με μέτρο, δεν φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην θνησιμότητα», υπογραμμίζει η ερευνήτρια και στο ερώτημα αν τελικά οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι ελεύθερες να πίνουν αλκοόλ απαντά ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι η μετριοπαθής κατανάλωση μετά τη διάγνωση του καρκίνου δεν επιδρά αρνητικά ούτε στην γενική ούτε στην ειδική επιβίωση των ασθενώ».

Ένα επιπλέον όφελος από την μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ είναι και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, για τις πάσχουσες από καρκίνο του μαστού. «Η καρδιαγγειακή νόσος είναι σημαντικός συνεισφέρων παράγοντας στην θνησιμότητα των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο του μαστού», υπογραμμίζει.

Από την μελέτη προέκυψε εξάλλου ότι οι γυναίκες που έπιναν τρία με έξι ποτά την εβδομάδα πριν την διάγνωση του καρκίνου είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακή νόσο.

health.in.gr

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024