Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αυξάνει τον κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των μορφών καρκίνου του μαστού, αποφαίνεται νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης όλων των μορφών καρκίνου του μαστού, αποφαίνεται νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the National Cancer Institute.

Στη μελέτη του Ινστιτούτου Βιοϊατρικές Έρευνας του Λος Άντζελες, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υποβάλλονταν σε ΘΟΥ που περιλάμβανε οιστρογόνα και προγεστερόνη, είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού, κατά τη διάρκεια των 11 ετών της μελέτης, συγκριτικά με γυναίκες που δεν έκαναν ορμονοθεραπεία.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης αύξανε τον κίνδυνο καρκίνων του μαστού με μικρό κίνδυνο επανεμφάνισης, όπως οι καρκίνοι που έχουν θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, καθώς και τον κίνδυνο πιο επιθετικών καρκίνων, όπως ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού (χαρακτηρίζεται από την απουσία οιστρογονικών υποδοχέων, υποδοχέων προγεστερόνης και έκφρασης του HER2/neu).

Η έρευνα εστίασε σε πληροφορίες για 41.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, 50-79 ετών, όπου οι μισές έπαιρναν ΘΟΥ σε κάποια φάση της έρευνας και οι άλλες μισές όχι.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 2.200 γυναίκες διαγνώστηκαν με διηθητικό καρκίνο του μαστού. Μεταξύ αυτών που έπαιρναν ΘΟΥ, το 0,6% εκδήλωνε καρκίνο κάθε χρόνο, συγκριτικά με το 0,42% εκείνων που δεν έπαιρνε ορμονοθεραπεία.

Η επιβίωση των γυναικών μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού ήταν όμοια μεταξύ των δύο ομάδων. Όμως, επειδή περισσότερες γυναίκες που έπαιρναν ΘΟΥ εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού, τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση της θεραπείας μπορεί να αυξήσει τους θανάτους από καρκίνο του μαστού στον πληθυσμό συνολικά.

Η μελέτη έρχεται να ενισχύσει τα αποτελέσματα άλλης έρευνας που δημοσιεύθηκε πέρσι και έδειξε ότι η ΘΟΥ αυξάνει τον κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου του μαστού. «Πριν απ’ αυτήν οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ορμονοθεραπεία αύξανε μόνο τον κίνδυνο λιγότερο σοβαρών μορφών καρκίνου», εξηγεί ο Δρ Ρόουαν Σλεμπόφσκι, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Βιοϊατρικές Έρευνας του Λος Άντζελες.

Τα νεότερα στοιχεία δημιουργούν μια πιο σαφή εικόνα για τη σχέση μεταξύ ΘΟΥ και καρκίνου του μαστού, ενώ υπονοεί ότι οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην συνταγογράφησή της.

«Η απόφαση για την έναρξη της θεραπείας ορμονικής υποκατάτασης θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση», εξηγεί ο Δρ Σλεμπόφσκι. Οι γυναίκες θα πρέπει να συζητούν με τον θεράποντα ιατρό τους για τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας, καθώς μπορεί τα τελευταία να είναι μεγάλα ειδικά για τις γυναίκες με σοβαρά εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι αν οι γυναίκες αποφασίσουν να υποβληθούν σε ΘΟΥ θα πρέπει να λαμβάνουν την ελάχιστη δόση για το συντομότερο χρονικό διάστημα και να υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο ανά έξι μήνες για την αναγκαιότητα της θεραπείας.

«Η νέα μελέτη δεν παρέχει καταληκτικά στοιχεία ότι η ΘΟΥ αυξάνει τον κίνδυνο τόσο χαμηλού κινδύνου όσο και επιθετικών καρκίνων. Η απάντηση θα δοθεί μέσα από μελλοντικές μελέτες που θα συνεκτιμήσουν το εύρος του χρόνου που μια γυναίκα κάνει την θεραπεία», σχολιάζουν οι Κάθριν Σάιρερ και Λουίζ Μπράιντον, από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Πρόσφατα πάντως, αρκετές επιστημονικές ομάδες έχουν υποστηρίξει ότι για τις γυναίκες κάτω των 60 ετών, ή εκείνες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση εντός των τελευταίων δέκα ετών, τα οφέλη της ΘΟΥ είναι περισσότερα από τους κινδύνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και του κινδύνου καρκίνου του μαστού παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 2002, όταν μια μεγάλη έρευνα για τις επιπτώσεις της θεραπείας με οιστρογόνα και προγεστερόνη διεκόπη επειδή οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αύξανε τον κίνδυνο διηθητικού καρκίνου του μαστού.

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024