Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μικρότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους παχύσαρκους καρδιοπαθείς

Μικρότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους παχύσαρκους καρδιοπαθείς

Τo «παράδοξο της παχυσαρκίας» επιβεβαιώνει μια ακόμη μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο, σε σχέση με τους καρδιοπαθείς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Τo «παράδοξο της παχυσαρκίας» επιβεβαιώνει μια ακόμη μελέτη που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο, σε σχέση με τους καρδιοπαθείς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Preventive Medicine, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τους Δρ Μαρκ Χάμερ και Μανώλη Σταματάκη, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μελέτησαν στοιχεία για περισσότερους από 4.400 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο όταν είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο, συγκριτικά με τους ασθενείς που έχουν φυσιολογικό βάρος.

Υπέρβαροι θεωρούνται όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος 25 έως 30 και παχύσαρκοι όσοι έχουν ΔΜΣ πάνω από 30. Ο δείκτης προκύπτει από τη διαίρεση του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (π.χ. 70 δια 1,65Χ1,65).

Σύμφωνα με τους ερευνητές το συμπέρασμα της μελέτης ενδεχομένως να εξηγείται από το γεγονός ότι οι γιατροί ακολουθούν πιο επιθετική θεραπεία στην περίπτωση των υπέρβαρων/παχύσαρκων ασθενών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν τελικά καλύτερο προσδόκιμο ζωής, παρόλο που το βάρος τους θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι καρδιοπαθείς γυμνάζονταν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και δεν ήταν καπνιστές, είχαν μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου άσχετα με το βάρος τους. Όμως, ακόμη και οι παχύσαρκοι ασθενείς που δεν ακολουθούσαν ένα υγιεινό πρότυπο διαβίωσης, κινδύνευαν λιγότερο από πρόωρο θάνατο σε σχέση με τους καρδιοπαθείς φυσιολογικού βάρους που καπνίζαν και δεν γυμνάζονταν.

«Δεν κατανοούμε ακόμα το παράδοξο της παχυσαρκίας και σίγουρα δεν θα συνιστούσαμε στους ασθενείς να αυξήσουν το βάρος τους», εξηγεί ο Δρ Χάμερ. «Μια από τις εύλογες εξηγήσεις είναι ότι όταν οι παχύσαρκοι ασθενείς πάνε στο γιατρό τους, αυτός τους δίνει πιο επιθετική θεραπεία, επειδή τους θεωρεί ως ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου», προσθέτει.

Πέρα όμως από αυτήν την εξήγηση, μια προηγούμενη μελέτη των ίδιων ερευνητών έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων έχουν φυσιολογική υγεία και τελικά δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. «Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι ακριβής δείκτης για το τι συμβαίνει», καταλήγει ο Δρ Χάμερ.

health.in.gr

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024