Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Κόψτε» το τσιγάρο και μειώστε ουσιαστικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

«Κόψτε» το τσιγάρο και μειώστε ουσιαστικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η διακοπή του καπνίσματος περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ακόμα και στην περίπτωση που οι πρώην καπνιστές παίρνουν βάρος μετά την αποχή από το τσιγάρο, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Η διακοπή του καπνίσματος περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ακόμα και στην περίπτωση που οι πρώην καπνιστές παίρνουν βάρος μετά την αποχή από το τσιγάρο, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέιμς Μέιγκς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, επισημαίνουν ότι ορισμένοι καπνιστές διστάζουν να «κόψουν» το τσιγάρο, μήπως παχύνουν, όμως η νέα έρευνα δείχνει πως, σε κάθε περίπτωση, θα ωφεληθούν σημαντικά από άποψη μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.α.).

Τα οφέλη για την υγεία από τη διακοπή του καπνίσματος είναι πιο ορατά σε όσους δεν πάσχουν από διαβήτη. Μάλιστα οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι οι διαβητικοί που θέλουν να σταματήσουν να καπνίζουν δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την αύξηση τους βάρους τους.

Είναι γνωστό ότι, η νικοτίνη μειώνει την όρεξη και συνήθως επιταχύνει ελαφρά την καύση θερμίδων στους καπνιστές, ενώ αντίστροφα, όταν η διακοπή του καπνίσματος, είναι πιθανό να συντελέσει σε επιβράδυνση του μεταβολισμού και έτσι να προκύψει αύξηση του σωματικού βάρους.

Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια (μαζί με τη χοληστερόλη, την υπέρταση, τον διαβήτη, το κάπνισμα κ.α.), γι’ αυτό προηγούμενες έρευνες είχαν θέσει το ερώτημα κατά πόσον η διακοπή του καπνίσματος, που μπορεί να αυξήσει το βάρος, ακυρώνει εν μέρει τα καρδιαγγειακά οφέλη.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι σταματούν να καπνίζουν, παχαίνουν κατά μέσο 2,7 έως 5,9 κιλά το πρώτο εξάμηνο από τη διακοπή του καπνίσματος (το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα κιλά -ή και όλα- συχνά χάνονται με το πέρασμα του χρόνου).

Η νέα μελέτη αφορούσε πάνω από 3.200 άτομα, πολλοί από τους οποίους ήταν πρώην καπνιστές. Όσοι είχαν σταματήσει να καπνίζουν πάνω από τέσσερα χρόνια, είχαν 54% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τους καπνιστές. Όσοι είχαν σταματήσει το κάπνισμα πρόσφατα (λιγότερο από τέσσερα χρόνια), είχαν σχεδόν ίδιο καρδιαγγειακό όφελος (μείωση κινδύνου 53% σε σχέση με τους καπνιστές), παρόλο που σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία των πρώην καπνιστών ανήκαν κυρίως όσοι είχαν πάρει κιλά.

Αναλυτικότερα, μεταξύ αυτών που δεν είχαν διαβήτη, όσοι το είχαν κόψει σχετικά πιο πρόσφατα, είχαν κατά μέσο όρο 37% λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος, ενώ όσοι το είχαν κόψει περισσότερο καιρό, είχαν 68% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος (έναντι 81% όσων δεν είχαν ποτέ καπνίσει). Μεταξύ των διαβητικών, η αντίστοιχη μείωση κινδύνου για έμφραγμα ήταν 60%, έναντι 85% των μη καπνιστών.

«Είμαστε πλέον σε θέση να πούμε χωρίς καμία αμφιβολία ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει πολύ θετική επίδραση στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και για τους ασθενείς που έχουν διαβήτη και για όσους δεν έχουν, ακόμα και αν εμφανίσουν μέτρια αύξηση του βάρους τους», εξηγεί ο Δρ Μέιγκς.

«Οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, μπορεί να αυξήσουν κάπως το βάρος τους, όμως αυτό δεν μετριάζει τα οφέλη για την καρδιά τους. Η μελέτη μας επιτρέπει σε ένα γιατρό να πει στους ασθενείς του: ‘Αν σταματήσεις να καπνίζεις, μέσα σε λίγα χρόνια θα έχεις τις ίδιες πιθανότητες να πεθάνεις από έμφραγμα, με αυτές που θα είχες αν δεν είχες καπνίσει ποτέ’», προσθέτει.

Όπως τονίζει ο Δρ Μέιγκς, το κάπνισμα είναι ο πιο σοβαρός παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. «Μια μικρή αύξηση του βάρους, που αυξάνει την πίεση του αίματος, το σάκχαρο στο αίμα ή τη χοληστερόλη, δεν είναι αρκετά επιβλαβής για να αντισταθμίσει τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος», τονίζει.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βήματα: Πόσα να κάνετε για καλύτερη υγεία, αδυνάτισμα, ευεξία

Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας και αυξήστε τα βήματα που κάνετε καθημερινά… Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024