Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η κολονοσκόπηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Η κολονοσκόπηση μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Λιγότερες πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, προχωρημένου σταδίου, έχουν τα άτομα πουν έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Λιγότερες πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, προχωρημένου σταδίου, έχουν τα άτομα πουν έχουν υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φιλαδέλφεια με επικεφαλής τον Δρ Τσάικ Ντουμπένι, διαπίστωσαν ότι εκτός από την κολονοσκόπηση, και άλλες παρεμφερείς εξετάσεις, όπως η σιγμοειδοσκόπηση (όπου εξετάζεται μόνο το κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου), επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρκινικού όγκου προχωρημένου σταδίου, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές σε ποιο ακριβώς βαθμό η κολονοσκόπηση βοηθά στην επιβίωση από τον καρκίνο (αύξηση προσδόκιμου ζωής), κάτι για το οποίο αναμένονται τα ευρήματα άλλων μακροχρόνιων μελετών, η νέα έρευνα, σε κάθε περίπτωση, δείχνει πως ο έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση είναι χρήσιμος και πλεονεκτεί έναντι των άλλων τεχνικών, όπως η σιγμοειδοσκόπηση και η ανάλυση κοπράνων.

Περίπου ένας στους 20 ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι ειδικοί συστήνουν στους ανθρώπους άνω των 50 ετών να κάνουν κολονοσκόπηση (ανά δέκα χρόνια), παρόλο που η εξέταση θεωρείται μια από τις λιγότερο δημοφιλείς.

Για την μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 474 άτομα με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλα 538 συνομήλικα άτομα χωρίς καρκίνο. Το 3% των καρκινοπαθών είχε κάνει κολονοσκόπηση την προηγούμενη δεκαετία, έναντι ποσοστού 9% όσων δεν είχαν καρκίνο. Περίπου το 20% των καρκινοπαθών τελικού σταδίου είχε κάνει σιγμοειδοσκόπηση έναντι 34% της ομάδας ελέγχου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει 71% μικρότερος κίνδυνος προχωρημένου καρκίνου μεταξύ όσων είχαν κάνει κολονοσκόπηση στο παρελθόν και 50% μικρότερος κίνδυνος για όσους είχαν κάνει σιγμοειδοσκόπηση. Επισημαίνεται ότι συχνά η κολονοσκόπηση συνοδεύεται από την αφαίρεση πολυπόδων.

Η σιγμοειδοσκόπηση φαίνεται να υστερεί, επειδή εντοπίζει καρκινικούς όγκους στην αριστερή μόνο πλευρά του εντέρου, την ευκολότερη για εξέταση με το ενδοσκόπιο, ενώ η κολονοσκόπηση φθάνει και στις δύο πλευρές.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024