Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με επιθέματα οιστρογόνων

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με επιθέματα οιστρογόνων

Δερματικά επιθέματα οιστρογόνων σε πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη δοκιμάζουν Βρετανοί ερευνητές, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσουν μια φθηνότερη και ασφαλέστερη εναλλακτική θεραπεία για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lancet Oncology.

Δερματικά επιθέματα οιστρογόνων σε πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη δοκιμάζουν Βρετανοί ερευνητές, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσουν μια φθηνότερη και ασφαλέστερη εναλλακτική θεραπεία για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lancet Oncology.

Τα δερματικά επιθέματα οιστρογόνων χρησιμοποιούνται ήδη από τις γυναίκες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αυξάνοντας την ορμόνη που ο οργανισμός των μεσήλικων γυναικών σταματά πλέον να παράγει.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και η δεύτερη συχνότερη αιτία καρκινικού θανάτου μετά τον καρκίνο των πνευμόνων.

Σήμερα, η βασική θεραπεία περιλαμβάνει την χορήγηση μιας χημικής ουσίας, η οποία μειώνει το επίπεδο της τεστοστερόνης (που πυροδοτεί την εξάπλωση της νόσου στα αρχικά στάδιά της), αλλά παράλληλα προκαλεί διάφορες παρενέργειες.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου και του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της M.Βρετανίας, με επικεφαλής τη Δρ Ρουθ Λάνγκλεϊ και τον καθηγητή Πολ Άμπελ, έκαναν κλινικές δοκιμές (σε 254 καρκινοπαθείς, συγκρίνοντας την αποτελεσματικότητα των επιθεμάτων και της κλασσικής θεραπείας. Η μελέτη έδειξε ότι τα επιθέματα είναι ασφαλή και δεν προκαλούν συμπτώματα όπως αυτά της εμμηνόπαυσης, ενώ η πιθανότερη παρενέργεια είναι ένας ερεθισμός του δέρματος.

Η χρήση οιστρογόνων κατά του καρκίνου του προστάτη είναι παλαιά θεραπεία, που εφαρμόστηκε με το σκεπτικό ότι η αύξησή τους στον οργανισμό οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ανάπτυξη του καρκίνου. Όμως η λήψη χαπιών οιστρογόνων προκάλεσε στο παρελθόν σοβαρές παρενέργειες λόγω επιβάρυνσης του ήπατος, κάτι που, με τη σειρά του, οδηγούσε σε έκκριση χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούσαν θρομβώσεις, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Σήμερα η συνηθέστερη θεραπεία είναι η θεραπεία αποστέρησης ανδρογόνων από του στόματος, με στόχο τη μείωση της παραγωγής τόσο των οιστρογόνων, όσο και της τεστοστερόνης. Όμως κι αυτό έχει επίσης παρενέργειες στους άνδρες, οι οποίες μοιάζουν με εκείνες της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, κάτι που, μεταξύ άλλων, οδηγεί σε οστεοπόρωση και διαβήτη.

Όπως εξηγεί η Δρ Λάνγκλει, «τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα δείχνουν ότι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε επιθέματα οιστρογόνου ή οιστρογόνα σε μορφή γέλης (τζελ) για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο του προστάτη, χωρίς να αυξήσουμε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο. Πιστεύουμε ότι η αιτία που η λήψη των οιστρογόνων από το στόμα προκάλεσε τις παρενέργειες, ήταν ότι αυτές οι ορμόνες έφθαναν σε μεγάλες συγκεντρώσεις απευθείας στο ήπαρ από το στομάχι, ενώ αν τα οιστρογόνα απορροφώνται μέσω του δέρματος, τότε αποφεύγεται η επίπτωση στο ήπαρ».

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις κλινικές δοκιμές τους σε πάνω από 600 ασθενείς για να δουν αν όντως τα επιθέματα οιστρογόνου είναι εξίσου αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της ανάπτυξης του καρκινικού όγκου, όσο είναι οι ορμονικές θεραπείες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024