Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Έξυπνο» μπαστούνι δείχνει το δρόμο και μετρά τον καρδιακό σφυγμό

«Έξυπνο» μπαστούνι δείχνει το δρόμο και μετρά τον καρδιακό σφυγμό

Ένα «έξυπνο» μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές στη διεθνή έκθεση «Mobile World Congress» στη Βαρκελώνη.

Ένα «έξυπνο» μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές στη διεθνή έκθεση «Mobile World Congress» στη Βαρκελώνη.

Επιστημονική ομάδα της εταιρείας Fujitsu παρουσίασε ένα «μπαστούνι επόμενης γενιάς», σχεδιασμένο κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα όμως, συνδέεται στο διαδίκτυο και να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.

Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι συγγενείς του ηλικιωμένου (ή το προσωπικό ενός γηροκομείου) μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη. Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το μπαστούνι μπορεί να στείλει e-mail σε μια προκαθορισμένη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του. Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Αν το μπαστούνι «αισθανθεί» κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο σχετικός αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την Fujitsu, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, το μπαστούνι μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά από κάθε άτομο με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η ιαπωνική εταιρία παρουσίασε στην ίδια έκθεση και ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ειδικά για ηλικιωμένους, το «Stylistic». Η συσκευή «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Google Android, αλλά τροποποιημένο προς το απλούστερο, ώστε να διευκολύνει τη χρήση του τηλεφώνου από άτομα τρίτης ηλικίας που ποτέ πριν δεν έχουν χρησιμοποιήσει smartphone. Μεταξύ άλλων, το τηλέφωνο αλλάζει τη συχνότητα των ήχων του, ώστε να ακούγονται πιο εύκολα από τους ηλικιωμένους που συχνά πάσχουν από βαρηκοϊα.

Το τηλέφωνο θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη φέτος τον Ιούνιο (αρχικά στη Γαλλία), όσο για το «έξυπνο» μπαστούνι, ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του στην αγορά.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024