Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο θρεπτικές οι οργανικές ντομάτες από τις συμβατικές

Πιο θρεπτικές οι οργανικές ντομάτες από τις συμβατικές

Οι ντομάτες οργανικής καλλιέργειας είναι πιο θρεπτικές κατά κάποιο τρόπο, από εκείνες που έχουν αναπτυχθεί με συμβατικές τεχνικές γεωργίας, δείχνει νέα μελέτη που έγινε στη Βραζιλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Οι ντομάτες οργανικής καλλιέργειας είναι πιο θρεπτικές κατά κάποιο τρόπο, από εκείνες που έχουν αναπτυχθεί με συμβατικές τεχνικές γεωργίας, δείχνει νέα μελέτη που έγινε στη Βραζιλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ντομάτες οργανικής καλλιέργειας, αν και μικρότερες σε μέγεθος, έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς και φυτικές φαινόλες, μια ομάδα συστατικών που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Η οργανική ποικιλία ντομάτας έχει επίσης και διαφορετική γεύση σε σχέση με την «κλασσική», αφού έχει υψηλότερα επίπεδα ζάχαρης.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με ανασκόπηση που είχε δημοσιευθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine και είχε εστιάσει σε περισσότερες από 200 μελέτες, δεν είχε εντοπίσει διαφορές στο βιταμινικό περιεχόμενο των οργανικών και συμβατικών τροφίμων.

Όμως, μια άλλη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε το 2011 στο επιστημονικό έντυπο Journal of Agricultural and Food Chemistry και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι οργανικές καλλιέργειες τείνουν να έχουν μεν περισσότερη βιταμίνη C και φαινόλες, αλλά λιγότερη πρωτεΐνη από τις συμβατικές σοδειές.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν συστάσεις για κατανάλωση αποκλειστικά οργανικών τροφίμων λόγω του διατροφικού τους περιεχομένου», αναφέρει ο Τζην Λέστερ, Φυσιολόγος στην Ερευνητική Υπηρεσία Γεωργίας του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Πράγματι, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη μελετήσει κατά πόσο οι διατροφικές διαφορές μεταξύ οργανικών και συμβατικών τροφίμων μπορούν να μεταφραστούν σε οφέλη υγείας.

Ωστόσο, οι καταναλωτές ενδεχομένως να συνεχίσουν να προτιμούν τα οργανικά τρόφιμα για περιβαλλοντικούς λόγους: έχουν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και έχουν χρησιμοποιηθεί λιγότερα φυτοφάρμακα στην καλλιέργειά τους.

Προσφάτως, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής ανακοίνωσε ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να κάνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για οργανικά ή συμβατικά προϊόντα.

Οι οργανικές καλλιέργειες τείνουν να είναι πιο δαπανηρές από τις συμβατικές με αποτέλεσμα να έχουν και υψηλότερη τιμή πώλησης στο ράφι του σούπερ μάρκετ.

Πάντως οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Σεαρά της Βραζιλίας βάσισαν την έρευνα τους στην ιδέα ότι τα οργανικά τρόφιμα περιέχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών ουσιών διότι αναπτύσσονται σε πιο «στρεσογόνες» συνθήκες. Η ανταπόκριση των φυτών σ’ αυτό το στρες συντελεί τελικά σε αυξημένη παραγωγή συγκεκριμένων συστατικών περιλαμβανομένων των φαινολών.

Ο Δρ Λέστερ συμφωνεί λέγοντας ότι ένας από τους κύριους παράγοντες στρες στις οργανικές καλλιέργειες είναι το είδος του λιπάσματος που χρησιμοποιείται. Οι οργανικές σοδειές πρέπει να αναπτύσσονται με οργανικά λιπάσματα, που εκκρίνουν άζωτο πιο αργά, από τα συνθετικά λιπάσματα. Αυτή η αργή έκκριση αζώτου, απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το φυτό, θέτει τα φυτά σε μεγαλύτερο στρες.

Ο Δρ Χάρι Κλι, καθηγητής στο Τμήμα Φυτοκομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, εξηγεί ότι οι οργανικές ντομάτες της μελέτης ενδεχομένως να είχαν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, επειδή ήταν μικρότερες σε μέγεθος και όχι λόγω οργανικής καλλιέργειας.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024