Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας μπορεί να είναι σίγουρες ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο γυναικολογικού και καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που έγινε σε δείγμα Ισραηλινών γυναικών.

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας μπορεί να είναι σίγουρες ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο γυναικολογικού και καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που έγινε σε δείγμα Ισραηλινών γυναικών.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility & Sterility, η Δρ Λουίς Μπρίντον, επικεφαλής του Τμήματος Ορμονικής και Αναπαραγωγικής Επιδημιολογίας στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ στο Μεριλαντ, διαβεβαιώνει ότι «τα αποτελέσματα είναι αρκετά καταληκτικά. Κανένας κίνδυνος δεν είναι αυξημένος».

Τα φάρμακα που προάγουν την ωορρηξία ή η παρακέντηση των ωοθηκών για την ανάκτηση των ωαρίων, είναι μέρος της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, που οι επιστήμονες είχαν στο παρελθόν υποθέσει ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες που έχουν προβλήματα τεκνοποίησης. Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός γυναικών που να εκδήλωσε καρκίνο μετά από θεραπεία γονιμότητας.

Η Δρ Μπρίντον και οι συνεργάτες της μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία 67.608 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση το διάστημα 1994-2011 και 19.795 γυναικών που είχαν αναζητήσει θεραπεία, αλλά δεν είχαν υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τα ιατρικά αρχεία συσχετίστηκαν με το εθνικό αρχείο καταγραφής κρουσμάτων καρκίνου και εντοπίστηκαν 1.509 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μέχρι και τα μέσα του 2011.

Δεν προέκυψε διαφορά στην πιθανότητα της γυναίκας να διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού ή του ενδομητρίου, ανάλογα με το αν είχε υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών ήταν ελαφρώς αυξημένος ανάλογα με το πόσους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης είχε κάνει, αλλά το αποτέλεσμα μπορεί να είναι και τυχαίο.

Σύμφωνα με την Δρ Μπριντον η μελέτη είναι μικρή για να έχει καταληκτικά στοιχεία για τη σχέση καρκίνου των ωοθηκών και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πάντως θεωρήθηκε σπάνιος ο καρκίνος των ωοθηκών, με μόνο 45 περιστατικά στο σύνολο του δείγματος.

Ο Μπενγκτ Κάλλεν, διευθυντής του Ινστιτούτου «Tornblad» στο Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία (που είχε εντοπίσει παρόμοιο συσχετισμό σε δική του μελέτη) εξηγεί ότι «οι υπογόνιμες γυναίκες έχουν ουσιαστικό πρόβλημα με τις ωοθήκες του και η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν έχει καμιά σχέση μ’ αυτό».

health.in.gr

Sports in

Οι βολές ήταν 35-10 για τον Παναθηναϊκό στο game 5 και 123-78 στη σειρά!

Έσπασε όλα τα ρεκόρ σε κερδισμένες βολές ο Παναθηναϊκός- Έφτασε απόχε στις 35 είχε στη σειρά σχεδόν 26 ανά παιχνίδι!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024