Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Από άνοια κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι που δεν ακούνε καλά

Από άνοια κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι που δεν ακούνε καλά

Η εξασθένηση της ακοής στην τρίτη ηλικία συσχετίζεται με την εμφάνιση προβλημάτων μνήμης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Η εξασθένηση της ακοής στην τρίτη ηλικία συσχετίζεται με την εμφάνιση προβλημάτων μνήμης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συσχετίζει την εξασθένηση της ακοής με την άνοια στους ηλικιωμένους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ηλικιωμένοι με προβλήματα ακοής εμφανίζουν σημαντική έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων τους κατά περίπου τρία χρόνια νωρίτερα από όσους διατηρούν φυσιολογική ακοή. Ως απώλεια ακοής θεωρείται η αδυναμία να ακούσει κανείς ήχους κάτω από 25 ντεσιμπέλ.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», με επικεφαλής τον Δρ Φρανκ Λινου μελέτησαν περίπου 2.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 75 έως 84 ετών για μια περίοδο έξι ετών, υποβάλλοντάς τους σε μια σειρά από νοητικά τεστ.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα άτομα εμφάνιζαν προβλήματα ακοής, εκδήλωσαν μείωση των νοητικών λειτουργιών τους κατά μέσο όρο 30% – 40% ταχύτερα σε σχέση με όσους ανθρώπους ίδιας ηλικίας είχαν φυσιολογική ακοή, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν αυξημένος κατά 24% κατά μέσο όρο για όσους δεν άκουγαν καλά.

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει άμεση και ευθέως ανάλογη σχέση ανάμεσα στο βαθμό απώλειας της ακοής και στο βαθμό επιδείνωσης των νοητικών επιδόσεων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η απώλεια της ακοής δεν πρέπει να θεωρείται ένα επουσιώδες συμβάν της γήρανσης, καθώς συνοδεύεται από ορισμένες σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου», σημειώνει ο Δρ Λιν. Είναι λοιπόν σημαντικό οι γιατροί να δίνουν έμφαση στο πόσο καλά ακούνε οι ασθενείς τους και να βγάζουν τα ανάλογα συμπεράσματα.

Μια αιτία για την έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων σε όσους δεν ακούνε καλά, κατά τον Δρ Λιν, είναι το γεγονός ότι σταδιακά απομονώνονται κοινωνικά και η μοναξιά, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Επίσης, η μειωμένη ακοή μπορεί να υποχρεώνει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων να αφιερώνει μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς του για την επεξεργασία των ήχων, σε βάρος της μνήμης και της σκέψης. Δεν αποκλείεται, ακόμα, να υπάρχει κάποια κοινή νευρωνική βλάβη που προκαλεί την απώλεια τόσο της ακοής, όσο και των νοητικών ικανοτήτων.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν άμεσα κατά πόσο η χρήση ακουστικών βαρηκοϊας ή άλλων τρόπων βελτίωσης της ακοής καθυστερεί την εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους.

Εκτιμάται ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων άνω των 70 ετών εμφανίζουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό μειωμένη ακοή, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοϊας. Από την άλλη, εκτιμάται ότι το πρόβλημα της άνοιας θα επιδεινώνεται συνεχώς στο μέλλον, όσο γηράσκει ο παγκόσμιος πληθυσμός, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024