Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αντιϋπερτασικά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Αντιϋπερτασικά φάρμακα μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι β-αναστολείς, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, ίσως μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι β-αναστολείς ίσως μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Οι β-αναστολείς χορηγούνται για την θεραπεία της υπέρτασης, η οποία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για εκδήλωση άνοιας. Στην μελέτη πάντως του Πανεπιστημίου της Χαβάη οι άνδρες που πήραν β-αναστολείς ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εγκεφαλικές αλλαγές που να προδιαθέτουν σε άνοια.

Βέβαια, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνουν συστάσεις για τη χρήση των β-αναστολέων στην πρόληψη της άνοιας. Θα χρειαστούν μεγαλύτερης κλίμακας μελέτες σε άνδρες και γυναίκες διαφόρων εθνικοτήτων ώστε να καθοριστούν τα οφέλη μιας τέτοιας θεραπείας.

Οι πάσχοντες από υπέρταση είναι σημαντικό να έχουν καλό έλεγχο της κατάστασής τους ώστε να αποτρέπουν την εκδήλωση σχετικών επιπλοκών όπως η καρδιακή νόσος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η αγγειακή άνοια. Η υπέρταση είναι γνωστό ότι καταστρέφει τα μικρά αγγεία που παρέχουν στον εγκέφαλο αίμα. Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο, χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατή η επιβίωση των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η αγγειακή άνοια είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ και συμβαίνει όταν μειώνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.

Πάντως και άλλη, μεγαλύτερου εύρους, μελέτη σε δείγμα 800.000 ανδρών, έχει δείξει ότι και μια άλλη ομάδα αντιϋπερτασικών φαρμάκων, οι αναστολείς του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης ίσως μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, περιλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, σε ποσοστό έως και 50%.

Στην μελέτη του Πανεπιστημίου της Χαβάη, με δείγμα 774 άνδρες αμερικανο-ιαπωνικής καταγωγής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλων των κατηγοριών τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ήταν καλύτερα συγκριτικά με την μη θεραπεία ως προς τις ενδείξεις άνοιας στον εγκέφαλο (συρρίκνωση του εγκεφαλικού όγκου και ιστολογικής βλάβης σε μικροσκοπικές περιοχές), όπως διαπιστώθηκε από την μεταθανάτια αυτοψία.

Όμως, οι άνδρες που είχαν πάρει β-αναστολείς κατά τη διάρκεια της ζωής τους ως μόνο αντιϋπερτασικό φάρμακο είχαν λιγότερες ανωμαλίες στους εγκεφάλους τους, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν κάνει θεραπεία για την υπέρταση ή που είχαν πάρει άλλα αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Οι άνδρες που είχαν πάρει β-αναστολείς και άλλα φάρμακα είχαν επίσης λιγότερες εγκεφαλικές ανωμαλίες αλλά όχι εξίσου σημαντικές με αυτές της ομάδας που είχε κάνει μονοθεραπεία με β-αναστολείς.

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Λον Γουάιτ εξηγεί ότι «εκ του συνόλου του δείγματος, 610 άνδρες έπασχαν από υπέρταση ή έκαναν θεραπεία για αυτήν. Τα ευρήματά μας θεωρούνται σημαντικά, αφού οι β-αναστολείς είναι μια αρκετά κοινή θεραπεία της υπέρτασης αλλά και δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ στο άμεσο μέλλον».

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Το… πάρτι της πρόκρισης στο παρκέ και στα αποδυτήρια (vid)

Μετά την σπουδαία πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα στο Final Four του Βερολίνου, οι Ερυθρόλευκοι το γιόρτασαν στο παρκέ παρέα με τους φιλάθλους, αλλά και στα αποδυτήρια παρέα με τον Γιώργο Πρίντεζη!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024