Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτυχημένη μεταμόσχευση άνω άκρου στην Μ.Βρετανία

Επιτυχημένη μεταμόσχευση άνω άκρου στην Μ.Βρετανία

Ένας πρώην ιδιοκτήτης παμπ στο δυτικό Γιορκσάιρ είναι ο πρώτος Βρετανός ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση άνω άκρου. Ο Μαρκ Καχιλ, 51 ετών, δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι λόγω ουρικής αρθρίτιδας.

Ένας πρώην ιδιοκτήτης παμπ στο δυτικό Γιορκσάιρ είναι ο πρώτος Βρετανός ασθενής που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση άνω άκρου. Ο Μαρκ Καχιλ, 51 ετών, δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι λόγω ουρικής αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο ασθενής σημειώνει θετική πρόοδο μετά την οκτάωρης διάρκειας χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του Λιντς.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί κατά πόσο έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο του άκρου του, μπορεί ωστόσο να κινεί τα δάκτυλά του, αλλά δεν έχει αίσθηση της αφής.

«Όταν το κοιτώ και το κινώ, το αισθάνομαι σαν το δικό μου χέρι. Προς το παρόν αισθάνομαι καλά, ο πόνος δεν είναι πολύς, το αποτέλεσμα αισθητικά είναι καλό και ανυπομονώ να γίνει πλήρως λειτουργικό», δηλώνει ο Μαρκ Καχιλ.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι το μόσχευμα με την πάροδο του χρόνου θα επιτύχει μεγαλύτερα επίπεδα κινητικότητας και αίσθησης.

Ο 51χρονος Βρετανός εκδήλωσε ουρική αρθρίτιδα ή ποδάγρα στα κάτω άκρα πριν 20 χρόνια. Πριν πέντε χρόνια όμως η νόσος εξαπλώθηκε και στο δεξί χέρι, καθιστώντας το ανίκανο.

Η μία λύση ήταν η εμφύτευση τεχνητού «βιονικού» άκρου, αλλά προτίμησε να γίνει ο πρώτος ασθενής για μεταμόσχευση άνω άκρου στη Μεγάλη Βρετανία. Το μόσχευμα προήλθε από ενήλικο άνδρα που είχε υποστεί ακρωτηριασμό άνω άκρου συνέπεια τροχαίου δυστυχήματος.

Η χειρουργική τομή έγινε στο σημείο όπου συνήθως φοράμε το ρολόι και οι ειδικοί μπόρεσαν να συνδέσουν με μεγάλη ακρίβεια εκτός από τα νεύρα, το οστό, τα αιμοφόρα αγγεία και τους τένοντες.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή ανεβρέθηκε το κατάλληλο μόσχευμα.

Ο καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής Σάιμον Κέι, εξηγεί ότι «η χειρουργική ομάδα ήταν σε ετοιμότητα από τα τέλη Νοεμβρίου για το κατάλληλο μόσχευμα και η ‘καλή είδηση’ ήρθε λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Ήταν μεγάλη πρόκληση για μας να είμαστε η πρώτη ομάδα ειδικών στη Μ.Βρετανία που θα έκανε μια τέτοια επέμβαση. Είναι ακόμη νωρίς αλλά οι ενδείξεις είναι καλές και ο ασθενής σημειώνει σταθερή πρόοδο» και σπεύδει να ευχαριστήσει τον δότη και την οικογένειά του.

Η επέμβαση χρειάστηκε προετοιμασία δύο ημερών και το νοσοκομείο ήταν σε επικοινωνία με πλαστικούς χειρουργούς απ’ όλη τη χώρα, ώστε να επιλεγούν οι κατάλληλοι επιστήμονες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επιτυχία της επέμβασης σημαντικό ρόλο έπαιξε και σωματική αλλά και ψυχολογική καταλληλότητα του ασθενή.

Οι Βρετανοί χειρουργοί πάντως συνεργάστηκαν και με Γάλλους συναδέλφους τους που είχαν διενεργήσει την πρώτη μεταμόσχευση άνω άκρου το 1998. Ο Κλιντ Χαλλαμ από τη Νέα Ζηλανδία, που είχε χάσει το χέρι του σε ατύχημα με δισκοπρίονο στα τέλη της δεκαετίας του ’80, έγινε ο πρώτος λήπτης μοσχεύματος άνω άκρου στα ιατρικά ιστορικά. Ωστόσο μετέπειτα το μόσχευμα αφαιρέθηκε, αφού ο ασθενής δεν είχε ανακτήσει καμιά αίσθηση της κίνησης και της αφής.

Από το 1998 περισσότερες από 60 μεταμοσχεύσεις άνω άκρου έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως.

health.in.gr

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024