Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οφθαλμική εξέταση στην παρακολούθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Οφθαλμική εξέταση στην παρακολούθηση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προσφέρει έναν απλό και εύκολο τρόπο παρακολούθησης των ασθενών που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες σε σχετικό άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση μπορεί να προσφέρει έναν απλό και εύκολο τρόπο παρακολούθησης των ασθενών που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες σε σχετικό άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Η Οπτική Τομογραφία Συνοχής (OCT) μετρά την πυκνότητα του τοιχώματος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Χρειάζεται ελάχιστο χρόνο για να γίνει η μέτρηση και μπορεί η εξέταση να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε οφθαλμιατρείο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» των ΗΠΑ διενήργησαν έρευνα στην οποία συμμετείχαν 164 άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση και παρατήρησαν ότι όσοι είχαν αποδυνάμωση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα είχαν πιο ενεργή αλλά και προϋπάρχουσα νόσο.

Η πολλαπλή σκλήρυνση επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικότερα τα νεύρα του εγκεφάλου και της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας προβλήματα στην ισορροπία, την όραση και τους μυς. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, το προστατευτικό περίβλημα των νεύρων, η μυελίνη καταστρέφεται και αφήνωντας τα νεύρα ευάλωτα σε βλάβες.

Υπάρχουν διάφορες μορφές πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά οι περισσότεροι υποφέρουν από υποτροπιάζουσα μορφή, όπου τα συμπτώματα παρουσιάζουν υφέσεις και εξάρσεις ανά διαστήματα.

Συνήθως μετά από μια δεκαετία, οι μισοί ασθενείς με την συγκεκριμένη μορφή της νόσου εκδηλώνουν και δευτεροπαθή προοδευτική ασθένεια, όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται και τα διαστήματα ύφεσης είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα.

Υπάρχει και η πρωτοπαθής προοδευτική πολλαπλή σκλήρυνση, που τα συμπτώματα επιδεινώνονται ευθύς εξαρχής.

Γενικά, για την ασθένεια δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά διάφορα φαρμακευτικά σχήματα μπορούν να συντελέσουν σε επιβράδυνση της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Οι γιατροί δυσκολεύονται αρκετά στην παρακολούθηση της πάθησης επειδή έχει ποικίλη πορεία και γενικά είναι απρόβλεπτη η εξέλιξη της.

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις μπορούν να εντοπίσουν τη φλεγμονή αλλά χωρίς να είναι ξεκάθαρο πόσο νωρίς έχουν συντελεστεί αυτές οι αλλαγές και κατά πόσο αντικατοπτρίζουν την εξελισσόμενη βλάβη.

Στην προσπάθεια ανεύρεσης εναλλακτικών μεθόδων διάγνωσης της νόσου, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η OCT μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Όπως προαναφέρθηκε η εξέταση μετρά την πυκνότητα των οπτικών ινών του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Εν αντιθέσει με τα νευρικά κύτταρα στον υπόλοιπο εγκέφαλο που είναι καλυμμένα με μυελίνη, τα νευρικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα δεν είναι επικαλυμμένα με μυελίνη.

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι αυτό σημαίνει ότι τα νεύρα στο σημείο αυτό μπορούν να αποκαλύψουν τα πρώιμα σημάδια της βλάβης που προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση.

Και οι Αμερικανοί ερευνητές απέδειξαν ότι τα άτομα με εξάρσεις και υφέσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης είχαν ταχύτερη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, από τους ασθενείς χωρίς υποτροπές της νόσου.

Ομοίως, οι πάσχοντες με φλεγμονώδεις αλλοιώσεις που ήταν ορατές τις εγκεφαλικές απεικονίσεις είχαν ταχύτερη λέπτυνση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, συγκριτικά με εκείνους χωρίς ορατές εγκεφαλικές αλλοιώσεις.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Πήτερ Γκαλαμπρέσι εξηγεί ότι η OCT μπορεί να αποκαλύψει πόσο γρήγορα εξελίσσεται η πολλαπλή σκλήρυνση. «Όσο περισσότερες θεραπείες αναπτύσσονται για την επιβράδυνση της ασθένειας, τόσο πιο επιβοηθητική θα αποδειχθεί η OCT στη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των αγωγών αυτών», εξηγεί.

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024