Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ευνοεί την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ

Ανακαλύφθηκε γονίδιο που ευνοεί την ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι φορείς ενός γονιδίου που τους κάνει επιρρεπείς στην ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, ενισχύοντας τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου.

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι φορείς ενός γονιδίου που τους κάνει επιρρεπείς στην ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ, ενισχύοντας τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική ορολογία, ως ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται η κατάχρηση αλκοόλ σε μικρό διάστημα χρόνου ώστε να επέλθει μέθη ή να καταστούν αισθητές οι επιπτώσεις του αλκοόλ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PNAS, το γονίδιο RASGRF-2 είναι ένα από τα πολλά που οι ειδικοί πιστεύουν ότι σχετίζεται με την ανθυγιεινή κατανάλωση αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου διαπίστωσαν παρατηρώντας πειραματόζωα ότι όσα δεν ήταν φορείς του γονιδίου είχαν μικρότερη επιθυμία για αλκοόλ, συγκριτικά με εκείνα που είχαν το γονίδιο.

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις 663 εφήβων αγοριών αποκάλυψαν εξάλλου ότι εκείνα που είχαν μια εκδοχή του γονιδίου είχαν αυξημένες αντιδράσεις στην ντοπαμίνη, στο πλαίσιο εργαστηριακό πειραμάτων.

Τα 14χρονα αγόρια έπρεπε μέσω μιας διαδικασίας να αντιληφθούν το αίσθημα της ανταμοιβής. Εκείνα που είχαν υψηλότερη δραστηριότητα στο κοιλιακό ραβδωτό σώμα, τμήμα του εγκεφάλου γνωστό για την εμπλοκή του στην διαδικασία έκκρισης της ντοπαμίνης.

Όταν οι επιστήμονες αργότερα εξέτασαν τα αγόρια σε ηλικία 16 ετών και τα ρώτησαν για τις συνήθειες τους ως προς την κατανάλωση αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι όσα είχαν την «ένοχη» μετάλλαξη του γονιδίου RASGRF-2, μεθούσαν συχνότερα.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Γκαντερ Σουμαν εξηγεί ότι ενώ έχουμε μια αρχική απόδειξη ότι το γονίδιο προκαλεί ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ και πιθανόν πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες και άλλα γονίδια να παίζουν επίσης ρόλο, η μελέτη σίγουρα βοηθά να αποσαφηνιστεί το ερώτημα γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι ευάλωτοι στο αλκοόλ.

«Πρόκειται σαφώς για ένα γονίδιο που ρυθμίζει πόσο απολαυστικό είναι το αλκοόλ για ορισμένους ανθρώπους. Συνηθίζουμε να αναζητάμε καταστάσεις που ικανοποιούν τις αισθήσεις μας και μας κάνουν χαρούμενους, επομένως αν ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να θεωρεί ευχάριστο το αλκοόλ, τότε θα αναζητά», εξηγεί ο Βρετανός καθηγητής.

Και συμπληρώνει: «Τώρα μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε την αλυσίδα, πώς τα γονίδια μας σχηματίζουν αυτή την λειτουργία στον εγκέφαλο και πως αυτή με τη σειρά της δημιουργεί την ανθρώπινη συμπεριφορά. Διαπιστώσαμε ότι το γονίδιο RASGRF-2 παίζει καίριο ρόλο στον έλεγχο του πως το αλκοόλ διεγείρει τον εγκέφαλο ώστε να εκκρίνει ντοπαμίνη και άρα προκαλεί το αίσθημα της ανταμοιβής. Άρα, αν οι άνθρωποι έχουν μια γενετική μετάλλαξη του RASGRF-2, το αλκοόλ τους δίνει μια ισχυρότερη αίσθηση της ανταμοιβής, καθιστώντας πιθανότερη την κατάχρηση αλκοόλ».

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επαλήθευση των συμπερασμάτων της βρετανικής μελέτης, αφού δεν προέκυψαν συμπεράσματα σχετικά με την μακροπρόθεσμη συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στο αλκοόλ.

Πάντως, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο μέλλον να υπάρξουν γενετικά τεστ που θα προβλέπουν ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν να κάνουν κακή χρήση του αλκοόλ.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024