Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τοξίνη αράχνης ίσως θεραπεύει την στυτική δυσλειτουργία

Τοξίνη αράχνης ίσως θεραπεύει την στυτική δυσλειτουργία

Μια τοξίνη που βασίζεται στο δηλητήριο της αράχνης ίσως να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπευτική λύση στα άτομα που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine.

Μια τοξίνη που βασίζεται στο δηλητήριο της αράχνης ίσως να προσφέρει μια εναλλακτική θεραπευτική λύση στα άτομα που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine.

Η τοξίνη, με την προσωρινή ονομασία PnTx2-6, προέρχεται από το δάγκωμα της αράχνης Phoneutria nigriventer που ενδημεί στην Βραζιλία. Στους ανθρώπους, το δάγκωμα της συγκεκριμένης αράχνης προκαλεί οξύ πόνο, ενώ στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει πριαπισμό (επώδυνη ακούσια στύση). Αυτό ακριβώς το σύμπτωμα, που καταγράφεται συχνά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείων της Βραζιλίας, είναι που κινητοποίησε τους ερευνητές του Πανεπιστημίου των Επιστημών Υγείας της Τζόρτζια να μελετήσουν την πιθανότητα χρήσης της PnTx2-6 στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Η τοξίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην βελτίωση της στύσης αρουραίων με υπέρταση και διαβήτη και οι επιστήμονες τώρα διενεργούν πειράματα σε ηλικιωμένα ποντίκια, απ’ τα οποία επίσης προκύπτει πως η τοξίνη είναι αποτελεσματική στην αναστροφή της σχετιζόμενης με την γήρανση στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία που είναι διαθέσιμα λειτουργούν αναστέλλοντας την λειτουργία ενός ενζύμου, του PDE5. Για να επιτευχθεί η στύση, ο ανδρικός οργανισμός εκκρίνει νιτρικό οξείδιο, που χαλαρώνει τους μαλακούς μύες πέριξ των αρτηριών του πέους, επιτρέποντας την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Το νιτρικό οξείδιο είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά χημικών αντιδράσεων που επιτρέπουν την μυϊκή χαλάρωση.

Στις χημικές αντιδράσεις καθοριστικό ρόλο παίζει το μόριο cGMP που διατηρεί χαλαρούς τους μύες. Το PDE5 εκφυλίζει το cGMP, ώστε η στύση να μην διαρκεί για πάντα. Αλλά η υπερπαραγωγή PDE5 ενδεχομένως να αναστέλλει την στύση. Η εμπλοκή του ενζύμου, επιλύει το πρόβλημα.

Η τοξίνη της αράχνης λειτουργεί διαφορετικά. Αντί να επηρεάζει το ένζυμο PDE5, προκαλεί την έκκριση νιτρικού οξειδίου, επιδρώντας απευθείας στην χαλάρωση των μαλακών μυών. Επειδή το 30% των ασθενών συνήθως δεν ανταποκρίνεται στους αναστολείς PDE5, η τοξίνη μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική θεραπευτική λύση για την στυτική δυσλειτουργία.

Η Δρ Κένια Νουνες και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια χορήγησαν την τοξίνη σε νεαρά και ηλικιωμένα τρωκτικά και παρατήρησαν ότι αντέστρεφε την σχετιζόμενη με την ηλικία στυτική δυσλειτουργία. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα δημιουργεί τη βάση για περαιτέρω πειραματικό έλεγχο αλλά και σχεδιασμό κλινικών μελετών σε ασθενείς.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να διασφαλίσουν ότι οι η συνθετική εκδοχή της τοξίνης δεν έχει διάρκεια πέραν του στόχου, αφού οι παρενέργειες είναι πάντα ένα μείζον ζήτημα στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024