Δύσκολη ανάσα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες, δείχνει νέα ελληνική μελέτη

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες, δείχνει νέα ελληνική μελέτη
To ηλεκτρονικό τσιγάρο παράγει ένα εκνέφωμα σαν ατμό το οποίο περιέχει νικοτίνη  
Βιέννη
Λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση ελληνικής μελέτης που έδειχνε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην καρδιακή λειτουργία, νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών προειδοποιεί ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο βλάπτει τους πνεύμονες.

«Καταγράψαμε μια άμεση αύξηση στην αντίσταση των αεραγωγών [...] η οποία υποδηλώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν άμεσες βλάβες μετά το κάπνισμα της συσκευής» δήλωσε η καθηγήτρια Ιατρικής Χριστίνα Γκράτζιου, μέλος της ερευνητικής ομάδας και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία.

«Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται προκειμένου να κατανοήσουμε αν υπάρχουν και μακροπρόθεσμες επιδράσεις» επισήμανε.

Η ομάδα της Δρ Γκράτζιου εξέτασε την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πνευμονική λειτουργία 8 ατόμων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ τσιγάρο και 24 καπνιστών, από τους οποίους οι 11 είχαν φυσιολογική πνευμονική λειτουργία και οι 13 έπασχαν είτε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είτε από άσθμα.

Κάθε εθελοντής κλήθηκε να καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο για διάστημα 10 λεπτών. Χρησιμοποιώντας διάφορες εξετάσεις όπως η σπιρομετρία, οι ερευνητές μέτρησαν στη συνέχεια την αντίσταση των αεραγωγών, ένα μέτρο της αντίστασης που συναντά ο αέρας κατά την εισπνοή και την εκπνοή.

Στην ομάδα των μη καπνιστών, το ηλεκτρονικό τσιγάρο προκάλεσε αύξηση της αντίστασης των αεραγωγών από το 182% στο 206% κατά μέσο όρο.

Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, από το 176% στο 220%, παρατηρήθηκε στους καπνιστές με φυσιολογική πνευμονική λειτουργία, ενώ στην ομάδα των καπνιστών με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δεν καταγράφηκε αύξηση.

Η Δρ Γκράτζιου επισημαίνει ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα το κατά πόσο τα μη εγκεκριμένα προϊόντα νικοτίνης, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι ασφαλέστερα από τα κανονικά τσιγάρα, παρά τους ισχυρισμούς των ανθρώπων του μάρκετινγκ ότι είναι λιγότερο επιβλαβή».

Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας ότι «η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους», όπως συνιστά και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η έρευνα παρουσιάστηκε την Κυριακή στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Η παρουσίαση έρχεται λίγες εβδομάδες μετά το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Μόναχο, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας αντίστοιχα μικρής μελέτης στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιακή λειτουργία 20 νεαρών καπνιστών και διαπίστωσαν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προκαλεί άμεση αύξηση της αρτηριακής πίεσης ή της καρδιακής συχνότητας.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές, συνήθως όμως χρησιμοποιεί μια μπαταρία για να παράγει ένα εκνέφωμα σαν ατμό που περιέχει νικοτίνη.

Εφευρέθηκε το 2003 από έναν Κινέζο φαρμακοποιό και πιστεύεται ότι χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους, αν και μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει εγκρίνει επισήμως τη χρήση του ως μέσου για τη διακοπή του καπνίσματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Επιστημονικές Εξελίξεις:  Περισσότερα Θέματα

Τα σχόλιά σας

  • oti nane ston fourno me patates!!!

    ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΛΕΙ ΤΟΣΟΥΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ!!! 1)ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΥΓΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ ΚΛΙΜΑΤΑ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ 2)Ο ΥΓΡΟΣ ΑΕΡΑΣ (ΥΓΡΑΣΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΕΤΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΡΟΒΗΧΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΖΕΣΤΗ ΠΟΛΥ. 3)ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ Η ΑΤΜΙΖΟΥΝ? ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΖΗΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙΡΟ !!! ΕΞΑΛΟΥ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΓΤ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ?ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΡΓΙΛΕ #0001

  • Δούλεμα γερό*

    Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω πως όλο αυτό το παιχνίδι που παίζεται περί υγρών στους πνεύμονες και βλάβης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι παρά μια επίθεση από τις μεγαλοβιομηχανίες καπνών που βλέπουν σταδιακά να πέφτει ο τζίρος και τα καπνά να σαπίζουν στις αποθήκες τους. Καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι και Ιατρικοί επιστήμονες που βγαίνουν στην δημοσιότητα ώστε να επιτύχουν τον σκοπό τους να "γυρίσουν" οι πρώην χρήστες τσιγάρου στο μεγάλο μαγαζάκι της καπνοβιομηχανίας και του δρόμου προς τον καρκίνο. Προσωπική γνώμη του καθενός στο τι πιστεύει, βέβαια, και τι θέλει να ακολουθήσει για την υγεία του. Όποιος όμως λένε δεν έχει μυαλό έχει πόδια. #0002

  • Δούλεμα γερό.

    Παιδιά είναι ξεκάθαρο. Τσιγάρο = Μονοξείδιο του Άνθρακα, Ηλ/κο Τσιγάρο = Ατμός. Άλλο καύση κι άλλο άτμισμα. Ο νοων νοειτω. Και κάτι τελευταίο. Το άλλο που ακούγεται ότι μαζεύεται υγρό στον πνεύμονα είναι ένα μεγάλο λάθος που η κοινωνία θα το πάρει από φόβο. Όταν λέμε συσσώρευση υγρού στον πνεύμονα εννοούμε το γνωστό πνευμονικό οίδημα. Άρα μιλάμε για παραπληροφόρηση και πάλι. Τέλος, το πνεύμονας έχει μια ιδιότητα να "διώχνει" την πίσσα με φυσικό τρόπο όπως την ούρηση και να καθαρίζει. Πόσο μάλλον τον ατμό που ουσιαστικά αποτελείται από προπυλενογλυκόλη και φυσικά "ιδρώνει" τους πνεύμονες κατά μικρό ποσοστό κι αυτό το υγρό απορροφάται απ'τον οργανισμό μας. #0003

Διαβάστε όλες τις απόψεις (10)

Περισσότερα άρθρα προς σχολιασμό

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr