Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρονικό πρόγραμμα υπόσχεται πρώιμη διάγνωση του αυτισμού

Ηλεκτρονικό πρόγραμμα υπόσχεται πρώιμη διάγνωση του αυτισμού

Ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και να εντοπίσει σε νήπια ηλικίας μόλις δύο ετών ενδείξεις αυτισμού, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και να εντοπίσει σε νήπια ηλικίας μόλις δύο ετών ενδείξεις αυτισμού, ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMC Medicine.

Η μελέτη δημιουργεί βάσιμες ελπίδες αντικειμενικότερης αλλά και πρώιμης διάγνωσης του αυτισμού με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση της αναπτυξιακής αυτής διαταραχής.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Φρανκ Ντάφι μελέτησαν την ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα περίπου 1.000 παιδιών, ηλικίας 2-12 ετών.

Με την βοήθεια ειδικού αλγορίθμου που είχαν αναπτύξει, οι επιστήμονες κατάφεραν να διακρίνουν τα παιδιά που έπασχαν από αυτισμό, από τα υγιή. Το ποσοστό επιτυχία του προγράμματος κυμάνθηκε στο 90%.

Το εγκεφαλικό «αποτύπωμα» του αυτισμού αφορά σε μειωμένες συνάψεις μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, ιδίως στο αριστερό ημισφαίριο, το οποίο ευθύνεται για την γλωσσική ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυτισμός δεν θεωρείται πλέον μια μεμονωμένη πάθηση, αλλά ένα φάσμα διαταραχών, με ποικίλη συμπτωματολογία αλλά και διαβάθμιση ως προς την σοβαρότητα.

Τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό χαρακτηρίζονται από επικοινωνιακή δυσχέρεια με το εξωτερικό περιβάλλον. Η διάγνωση της διαταραχής συνήθως γίνεται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να νοσούν αλλά να παραμένουν επί χρόνια αδιάγνωστα.

Η διάγνωση επί του παρόντος είναι σχεδόν υποκειμενική, καθώς εναπόκειται στην κρίση του θεράποντος ιατρού να αποφανθεί, αφού δεν έχουν εντοπιστεί βιοδείκτες της διαταραχής ή αντικειμενικές απεικονιστικές τεχνικές.

Οι Αμερικανοί ερευνητές σκοπεύουν στο άμεσο μέλλον να επαναλάβουν την έρευνα σε νέα ομάδα παιδιών που πάσχουν από το σύνδρομο Asperger, το οποίο εμπίπτει στο φάσμα του αυτισμού. Πρόκειται για ήπιας μορφής αναπτυξιακή διαταραχή που συντελεί σε υψηλότερη, του μέσου όρου, νοημοσύνη.

Ο Δρ Ντάφι εκτιμά ότι η έρευνα του θα συντελέσει στην επίλυση της επιστημονικής διαφωνίας για το αν τελικά το σύνδρομο Asperger είναι ξεχωριστή αναπτυξιακή διαταραχή από τον αυτισμό ή όχι.

Η υπολογιστική ανάλυση του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος θα μπορέσει επίσης να δώσει έγκαιρα απάντηση στο ερώτημα των γονέων με αυτιστικό παιδί, αν και τα αδέρφια κινδυνεύουν να εμφανίσουν επίσης αναπτυξιακά προβλήματα.

Τέλος, σε επόμενο στάδιο, η πειραματική αυτή τεχνική αναμένεται να συντελέσει στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων θεραπευτικών τεχνικών που εφαρμόζονται επί του παρόντος στον αυτισμό.

health.in.gr

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024