Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η χοληστερόλη συντελεί στη θεραπεία της νόσου Pelizaeus-Merzbacher

Η χοληστερόλη συντελεί στη θεραπεία της νόσου Pelizaeus-Merzbacher

Μια διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη μπορεί να είναι επιβοηθητική για τους πάσχοντες από τη σοβαρή γενετική πάθηση Pelizaeus-Merzbacher, η οποία καταστρέφει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με πρώιμα πειραματικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Μια διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη μπορεί να είναι επιβοηθητική για τους πάσχοντες από τη σοβαρή γενετική πάθηση Pelizaeus-Merzbacher, η οποία καταστρέφει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με πρώιμα πειραματικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Οι πάσχοντες από τη νόσο Pelizaeus-Merzbacher έχουν έλλειψη του λιπώδους περιβλήματος πέριξ των νεύρων, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία τους.

Η νόσος Pelizaeus-Merzbacher είναι μια από τις πολλές λευκοδυστροφίες, όπου οι ασθενείς έχουν δυσκολία παραγωγής περιβλήματος μυελίνης. Το επικάλυμμα αυτό προστατεύει τις νευρικές ίνες και βοηθά στη μεταβίβαση των πληροφοριών κατά μήκος των νεύρων.

Χωρίς το περίβλημα, τα μηνύματα δεν «ταξιδεύουν» στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα διάφορα προβλήματα στην κίνηση και τη γνωστικότητα των ασθενών.

Η μελέτη των επιστημόνων του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιατρικής «Max Planck» στη Γερμανία διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του λιπώδους περιβλήματος των νεύρων και να βελτιώσει σημαντικά την υγεία των πειραματόζωων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο, σιτίζοντάς τα με διατροφή πλούσια σε χοληστερόλη. Τα πρώτα τεστ έγιναν όταν τα τρωκτικά ήταν έξι εβδομάδων, δηλαδή όταν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου Pelizaeus-Merzbacher είχαν ήδη εκδηλωθεί. Όσα πειραματόζωα είχαν κάνει μια φυσιολογική διατροφή συνέχισαν να παρουσιάζουν επιδείνωση της υγείας τους, ενώ όσα είχαν κάνει διατροφή εμπλουτισμένη με χοληστερόλη είχαν σταθεροποιηθεί.

«Η θεραπεία έξι εβδομάδων είχε καθυστερήσει τη φθορά του κινητικού συντονισμού», εξηγούν οι επιστήμονες.

Η χοληστερόλη επιλύει την «κυκλοφοριακή συμφόρηση» που συμβαίνει εντός των εγκεφαλικών κυττάρων. Η νόσος Pelizaeus-Merzbacher προκαλείται από την υπερπαραγωγή μιας πρωτεΐνης που είναι αναγκαία για την μυελίνη, με αποτέλεσμα να κολλά ανάμεσα στα κύτταρα. Η επιπλέον χοληστερόλη πιστεύεται ότι βοηθά στην απελευθέρωση της πρωτεΐνης.

Μελλοντικές έρευνες αναμένεται να καθορίσουν ποιο είναι το σημείο έναρξης της θεραπείας για βέλτιστο αποτέλεσμα. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο νωρίτερα ξεκινά η θεραπεία, τόσο καλύτερα για το αποτέλεσμα του ασθενούς.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η έρευνα έγινε σε τρωκτικά και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει παρόμοια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

«Η διατροφή με χοληστερόλη δεν θεραπεύει τη νόσο Pelizaeus-Merzbacher αλλά έχει τη δυνατότητα να ανακουφίσει κάποια από τα συμπτώματα», διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

health.in.gr

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024