Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον μέσω κολονοσκόπησης

Έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον μέσω κολονοσκόπησης

Η κολονοσκόπηση ή ένα παρεμφερές γαστρεντερολογικό τεστ μπορεί στο άμεσο μέλλον να παράσχει έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Movement Disorders.

Η κολονοσκόπηση ή ένα παρεμφερές γαστρεντερολογικό τεστ μπορεί στο άμεσο μέλλον να παράσχει έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, και μάλιστα αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Movement Disorders.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Δρ Κάθλιν Σάνον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Rush» του Σικάγο, εξέτασαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια εξέτασης του εντέρου τριών ανθρώπων, οι οποίοι αργότερα εκδήλωσαν νόσο Πάρκινσον. Οι γαστρεντερολογικές εξετάσεις είχαν γίνει δύο έως πέντε χρόνια προτού οι ασθενείς εμφανίσουν νευρολογικά συμπτώματα.

Η ανάλυση των ιστών έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εμφάνιζαν στα τοιχώματα του εντέρου αυξημένες ποσότητες μίας πρωτεΐνης που είναι χαρακτηριστική στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Μάλιστα αυτή η πρωτεΐνη δεν εμφανίζεται στο έντερο των υγιών ανθρώπων, ούτε όσων πάσχουν από άλλη ασθένεια.

Η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί αισιοδοξία ότι μελλοντικά θα είναι δυνατό να λαμβάνεται δείγμα από το έντερο και να γίνεται μία αξιόπιστη πρόβλεψη για όσους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον. Όμως η έρευνα θα πρέπει να επαναληφθεί σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά της.

Μέχρι σήμερα οι γιατροί δεν είναι σε θέση να διαγνώσουν τη νόσο Πάρκινσον, έως ότου οι ασθενείς εμφανίσουν χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως τρόμο των άκρων, κινητική επιβράδυνση, μυϊκή ακαμψία κ.α. Δυστυχώς, όμως, τότε πια είναι αργά, επειδή η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων έχει προχωρήσει αρκετά.

Η εύρεση ειδικών βιοδεικτών που θα επιτρέψουν την πρόωρη διάγνωση, θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου.

Η νόσος Πάρκινσον προκαλείται από την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ντοπαμίνη, τη χημική ουσία, η οποία, μεταξύ άλλων, ελέγχει την κίνηση των μυών.

Μία πρόσφατη έρευνα συμπέρανε ότι, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, η διαδικασία της βλάβης ξεκινά στα νευρικά κύτταρα του εντέρου και, στη συνέχεια, εξαπλώνεται στους νευρώνες του εγκεφάλου, κάτι που οι περισσότεροι επιστήμονες
εμφανίζονται επιφυλακτικοί να δεχτούν.

Η αμερικανική μελέτη φαίνεται πως έρχεται να ενισχύσει αυτή τη θεωρία, αν και, όπως επισήμαναν άλλοι επιστήμονες, όπως ο νευρολόγος Δρ Γουίλιαμ Γουάινερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, δεν αποδεικνύει ότι η εμφάνιση της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης στο έντερο ξεκινά πριν εμφανιστεί στον εγκέφαλο, καθώς οι αλλαγές θα μπορούσαν να συμβαίνουν ταυτόχρονα και στις δύο περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, χάρη στην ανακάλυψη της εν λόγω πρωτεΐνης στο έντερο, θα ήταν πιθανό στο μέλλον η κολονοσκόπηση ή άλλη σχετική εξέταση να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν τα άτομα υψηλού κινδύνου για νόσο Πάρκινσον.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με Φουντούλη και Γεννηδουνιά συνεχίζει να γράφει ιστορία

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο Final 4 μετά από πέντε χρόνια και ήδη κάνει όνειρα για την ανάδειξη του σε πρωταθλητή Ευρώπης για τρίτη φορά μετά το 2002 και το 2018.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024