Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα κονδυλώματα προδιαθέτουν στην εκδήλωση καρκίνου

Τα κονδυλώματα προδιαθέτουν στην εκδήλωση καρκίνου

Τα άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από κονδυλώματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένων και των δερματικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Infectious Diseases.

Τα άτομα που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από κονδυλώματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, περιλαμβανομένων και των δερματικών, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Infectious Diseases.

Τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις ήδη καλά τεκμηριωμένες σχέσεις μεταξύ του ιού των κονδυλωμάτων και συγκεκριμένων καρκίνων.

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από συγκεκριμένα στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος μεταδίδεται δια της σεξουαλικής επαφής. Είναι γνωστό ότι ορισμένα από αυτά τα στελέχη επίσης προάγουν την καρκινογένεση.

Στους περισσότερους ανθρώπους, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη λοίμωξη από τον HPV. Αλλά σε άλλους προκαλεί εμμένουσες λοιμώξεις και μια χρόνια λοίμωξη από στέλεχος που προκαλεί ογκογένεση, τελικά μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση καρκίνου.

Ο HPV είναι ίσως το γνωστότερο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, νόσος που σχεδόν πάντα προκαλείται από εν λόγω ιό. Ο ίδιος όμως είναι ένοχος και για περιπτώσεις πρωκτικού καρκίνου, καθώς και κολπικών, πεϊκών και αιδοιϊκών νεοπλασιών.

Ωστόσο είναι λιγότερο γνωστό ότι ο HPV σχετίζεται με συγκεκριμένους καρκίνους της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα. Αλλά αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει σε μεγάλη αναλογία αυτών των καρκίνων λοίμωξη HPV.

Από τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα προκύπτει ότι ο HPV μπορεί να προκαλεί δερματικούς καρκίνους, που ωστόσο είναι ιάσιμοι.

Η μελέτη της Δρ Κρούγκερ Κτζλαερ από την Αντικαρκινική Εταιρεία της Δανίας επιβεβαιώνει τους προαναφερόμενους συσχετισμούς. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν στοιχεία για σχεδόν 33.000 γυναίκες και 16.000 άνδρες που είχαν διαγνωστεί με κονδυλώματα, σε ορίζοντα 30ετίας.

Όπως αναμενόταν, υπήρχαν υψηλότερα του μέσου όρου ποσοστά καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού, του πέους και του κόλπου, όπως επίσης και νεοπλασίες της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.

Βέβαια η μεγάλη μερίδα του δείγματος εξακολουθούσε να μην έχει εκδηλώσει καρκίνο την περίοδο της μελέτης. Αλλά, συνολικά 2.363 άτομα (λιγότερο από το 5% της ομάδας) εκδήλωσαν κάποια μορφή καρκίνου τελικά. Και μόνο 305 διαγνώστηκαν με κάποιον καρκίνο που είναι γνωστός για την σχέση του με τον ιό HPV.

Πάντως, για ορισμένες μορφές καρκίνου, ο κίνδυνος ξεπερνούσε τον μέσο όρο. Οι άνδρες με ιστορικό κονδυλωμάτων είχαν 21πλάσιο κίνδυνο πρωκτικού καρκίνου. Οι γυναίκες είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Τα ποσοστά των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του πέους, του κόλπου, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα ήταν έως και 50% συχνότερα στους πάσχοντες από κονδυλώματα, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Επίσης, 440 συμμετέχοντες (λιγότερο από 1%) εκδήλωσαν δερματικό καρκίνο, όχι όμως μελάνωμα, γεγονός που θεωρήθηκε αναμενόμενο από τους ερευνητές. Ίσως να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του HPV και του καρκίνου του δέρματος, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα «καταπολεμά» τόσο τις λοιμώξεις όσο και τον καρκίνο με τον ίδιο τρόπο. Άρα ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να υποκρύπτει μια εμμένουσα λοίμωξης HPV και ταυτόχρονα καρκίνο του δέρματος.

health.in.gr

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024