Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γονιδιακή μετάλλαξη παίζει καθοριστικό ρόλο στην παχυσαρκία

Γονιδιακή μετάλλαξη παίζει καθοριστικό ρόλο στην παχυσαρκία

Μία και μόνη μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο συντελεί στην παχυσαρκία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Μία και μόνη μετάλλαξη σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο συντελεί στην παχυσαρκία, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ερευνητές του Τμήματος Φαρμακευτικής και Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν με επικεφαλής τον Δρ Μπαότζι Ξου, διαπίστωσαν ότι το γονίδιο Bdnf ευθύνεται για αρκετές περιπτώσεις παχυσαρκίας.

Εργαστηριακά πειράματα που έγιναν με γενετικά τροποποιημένα τρωκτικά (ώστε να είναι φορείς συγκεκριμένης μετάλλαξης του γονιδίου Bdnf) έδειξαν ότι η γονιδιακή μετάλλαξη εμποδίζει τους εγκεφαλικούς νευρώνες να στείλουν στον οργανισμό το μήνυμα της πληρότητας. Η απώλεια της αίσθησης του κορεσμού έκανε τα πειραματόζωα να τρώνε ανεξέλεγκτα και τελικά να παίρνουν περιττό βάρος.

Τα ποντίκια που ήταν φορείς της γονιδιακής μετάλλαξης κατανάλωναν κατά μέσο όρο 80% περισσότερη τροφή από το αναμενόμενο.

Το γονίδιο Bdnf λειτουργεί ως ρυθμιστικός παράγοντας ανάπτυξης που ελέγχει τη νευροχημική επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών νευρώνων. Όταν δεν λειτουργεί πλήρως ή είναι δυσλειτουργικό, τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.

Το αίσθημα του κορεσμού καθορίζεται κυρίως από δύο ορμόνες, τη λεπτίνη και την ινσουλίνη, το επίπεδο των οποίων αυξάνεται όταν ο άνθρωπος έχει φάει και έχει χορτάσει.

Η μετάλλαξη του γονιδίου Bdnf εμποδίζει την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των δύο ορμονών και έτσι το αίσθημα του κορεσμού δεν φτάνει στον εγκέφαλο (μέσω της αιματικής ροής).

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη της γονιδιακής μετάλλαξης θα συντελέσει σε νέους τρόπους ελέγχου της όρεξης και αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Η Δρ Σαντάφ Φαρούκι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ειδική στη μελέτη των γονιδίων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, εξηγεί ότι είναι υποτιμημένος ο ρόλος των γονιδίων στην αύξηση του βάρους. Όπως σημειώνει, περίπου το 40% με 70% της διαφοράς βάρους μεταξύ δύο ατόμων οφείλεται αυστηρά σε γενετικούς παράγοντες. Επισημαίνει πάντως ότι η αμερικανική μελέτη έγινε σε πειραματόζωα και η μετάλλαξη του γονιδίου Bdnf είναι πολύ σπάνια μεταξύ των ανθρώπων.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024