Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βλαστοκύτταρα αμβλύνουν τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Βλαστοκύτταρα αμβλύνουν τα συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Η εμφύτευση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων σε πειραματόζωα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Πάρκινσον, επέφερε βελτίωση στην υγεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Η εμφύτευση ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων σε πειραματόζωα με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου Πάρκινσον, επέφερε βελτίωση στην υγεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων που πραγματοποίησαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stem Cells που αναδημοσιεύεται στο New Scientist, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο με επικεφαλής τον Δρ Τζουν Τακαχάσι έκαναν πειράματα με μαϊμούδες που είχαν υποστεί εγκεφαλικές βλάβες από χημική ουσία που καταστρέφει τους νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη. Η καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων και η ελλιπής παραγωγή ντοπαμίνης συντελούσαν στην εκδήλωση των συμπτωμάτων που έμοιαζαν με αυτά της νόσου Πάρκινσον, δηλαδή τρόμο και ακαμψία των άκρων.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι έξι μήνες μετά την εμφύτευση των βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, είχε βελτιωθεί κατά 20% έως 45% η κινητικότητά τους.

Έναν χρόνο μετά την εμφύτευση των βλαστοκυττάρων και αφού διενεργήθηκε νεκροψία στα πειραματόζωα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρα είχαν εξελιχθεί σε πλήρως λειτουργικούς νευρώνες, που παρήγαγαν ντοπαμίνη.

«Οι μαϊμούδες που αρχικά είχαν τρόμο και ακαμψία άκρων, στη συνέχεια κινούνταν πιο ομαλά, ενώ τα πειραματόζωα που αρχικά είχαν καταδικαστεί σε ακινησία, μπορούσαν πλέον να κινούνται τριγύρω», εξηγεί ο Δρ Τακαχάσι. Τονίζει ωστόσο ότι θα χρειαστούν τέσσερα έως έξι χρόνια προτού αρχίσουν οι κλινικές δοκιμές στους ανθρώπους.

Η νόσος Πάρκινσον που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1817 από τον Βρετανό γιατρό Τζέημς Πάρκινσον, είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση απ’ την οποία πάσχουν περίπου 6,3 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως. Ωστόσο έως το 2030 εκτιμάται ότι και λόγω γήρανσης του πληθυσμού ο αριθμός των πασχόντων αναμένεται να αυξηθεί στα 8 εκατομμύρια.

Η νόσος πλήττει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, αν και οι πρώτοι κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο. Οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται με την πάθηση, είναι μεταξύ 55 και 65 ετών, όμως η νόσος πλήττει και νεότερους. Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα είναι τρόμος στα άνω άκρα ή μυϊκή ακαμψία στα άκρα ή όλο το σώμα.

Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς με νόσο Πάρκινσον έχει σχετικό οικογενειακό ιστορικό, αλλά η αιτία δεν είναι γνωστή για το υπόλοιπο 90%. Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς σταδιακά χάνουν νευρώνες που παράγουν ντοπαμίνη, η οποία βοηθά στην κίνηση του σώματος.

Η καταστροφή των νευρώνων και η μείωση της παραγόμενης ντοπαμίνης οδηγεί στα τέσσερα κυριότερα συμπτώματα της πάθησης: τον τρόμο, την επιβράδυνση των κινήσεων, την ακαμψία και την αστάθεια. Εκτός όμως από τα κινητικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν και άλλα, όπως απώλεια όσφρησης, άγχος, κατάθλιψη, κόπωση, διαταραχές του ύπνου, άνοια κ.α., επιδρώντας αρνητικά στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η φαρμακευτική αγωγή στοχεύει στην αύξηση του επιπέδου της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όμως τα διαθέσιμα φάρμακα συχνά έχουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ σταδιακά χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητάς τους, οπότε χρειάζεται η συνεχής αύξηση της δόσης τους.

ΑΠΕ,health.in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024