Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματικό εμβόλιο υπόσχεται απεξάρτηση από την ηρωίνη

Πειραματικό εμβόλιο υπόσχεται απεξάρτηση από την ηρωίνη

Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν, ήδη με επιτυχία, πειραματικό εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη, καθώς κάνει τον οργανισμό λιγότερο επιρρεπή στην «απόλαυση» που προκαλεί η εθιστική ουσία.

Μεξικανοί επιστήμονες δοκιμάζουν, ήδη με επιτυχία, πειραματικό εμβόλιο που μπορεί να βοηθήσει στην απεξάρτηση από την ηρωίνη, καθώς κάνει τον οργανισμό λιγότερο επιρρεπή στην «απόλαυση» που προκαλεί η εθιστική ουσία.

Το εμβόλιο, μετά τα άκρως επιτυχημένα πειράματα με ποντίκια, ετοιμάζεται για δοκιμή και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Μεξικού δήλωσαν ότι το εμβόλιό καθιστά τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στην επίδραση της ηρωίνης, με όποια μορφή και αν αυτή λαμβάνεται. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο προτρέπει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράξει αντισώματα που συνδέονται στα μόρια ηρωίνης και τα εμποδίζει να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Η διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαρία Έλενα Μεντίνα δήλωσε ότι το εμβόλιο προορίζεται «για ανθρώπους που έχουν σοβαρό εθισμό, οι οποίοι δεν κατάφεραν να απεξαρτηθούν με άλλο τρόπο και είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν και αυτή την μέθοδο απεξάρτηση».

Το Ινστιτούτο κατέθεσε μάλιστα αίτηση για την κατοχύρωση του εμβολίου με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Οι επιστήμονες διεθνώς αναζητούν, εδώ και χρόνια, ένα εμβόλιο κατά του εθισμού από τα ναρκωτικά, αλλά προς το παρόν δεν τα έχουν καταφέρει. Μια επιστημονική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πάντως ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο με ένα εμβόλιο κατά της κοκαΐνης.

Όμως οι Μεξικανοί επιστήμονες φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει περισσότερο και βρίσκονται στα πρόθυρα ενός σημαντικού επιτεύγματος αναφορικά με την ηρωίνη, χάρη σε χρηματοδότηση τόσο από την μεξικανική κυβέρνηση, όσο και από το εν λόγω αμερικανικό ινστιτούτο.

Στη διάρκεια των τεστ, οι έρευνες επέτρεψαν στα ποντίκια να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ποσότητες ηρωίνης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν, στη συνέχεια, χορήγησαν το εμβόλιο, η κατανάλωση ναρκωτικών από τα πειραματόζωα μειώθηκε σημαντικά, κάτι που ελπίζεται να συμβεί και στους ανθρώπους.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν το εμβόλιο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό και με άλλα είδη ναρκωτικών ουσιών.

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024