Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος προκαλεί το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Νορβηγοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ίσως προκαλείται από μια «παράξενη» επίθεση που δέχεται ο οργανισμός από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Νορβηγοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ίσως προκαλείται από μια «παράξενη» επίθεση που δέχεται ο οργανισμός από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχει κατά καιρούς προκαλέσει επιστημονικές διαμάχες καθώς δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί τα αίτιά του, ενώ δεν υπάρχει και θεραπεία.

Η μικρή νορβηγική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One, έδειξε ότι ένα αντικαρκινικό φάρμακο που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει την συμπτωματολογία της πάθησης σε ορισμένους ασθενείς.

Οι ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Haukeland» στο Μπέργκεν είχαν ήδη παρατηρήσει από το 2004 ότι η θεραπεία μιας ασθενούς με λέμφωμα Hodgkin (καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος) ανακούφιζε και τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Βασιζόμενοι σ’ αυτή την παρατήρηση, οι ερευνητές μελέτησαν ομάδα 30 πασχόντων από το σύνδρομο. Οι μισοί πήραν δύο δόσεις του αντικαρκινικού σκευάσματος Rituximab, το οποίο εξαλείφει ένα τύπο των λευκών αιμοσφαιρίων, ενώ οι άλλοι μισοί πήραν εικονική θεραπεία.

Στην ομάδα παρέμβασης, το 67% ανέφερε βελτίωση στον δείκτη της κόπωσης, ενώ μόνο το 13% της ομάδας ελέγχου ανέφερε παρόμοια βελτίωση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, η ανταπόκριση στο σκεύασμα ποίκιλε: από καμία, μέτρια έως δραματική ανακούφιση της συμπτωματολογίας, συνολικά.

«Δύο ασθενείς πέτυχαν πλήρη ύφεση χωρίς επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και η ζωή τους άλλαξε δραστικά», υπογραμμίζεται στο άρθρο του PLoS One.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα λεμφοκύτταρα (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων) παράγουν ένα αντίσωμα που επιτίθεται στον οργανισμό. Το αντικαρκινικό σκεύασμα εξαλείφει τα λεμφοκύτταρα και σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται «επανεκκίνηση» του ανοσοποιητικού συστήματος. Πάντως σε ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα κόπωσης επανήλθαν όταν ο οργανισμός άρχισε και πάλι να παράγει λεμφοκύτταρα.

«Το γεγονός ότι οι ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία, βελτιώθηκε η γνωστική τους λειτουργία, η κόπωση και ο πόνος, μας κάνει να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε κοντά στον εντοπισμό των κεντρικών μηχανισμών του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης», καταλήγουν οι ερευνητές.

Η ίδια επιστημονική ομάδα ερευνά τώρα την επίδραση των διαφόρων δόσεων και ποσοτήτων του σκευάσματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κι αν το προαίσθημά τους επιβεβαιωθεί θα δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα ως προς τον ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος και κατά πόσο είναι εφικτός ο σχεδιασμός ενός τεστ για την διάγνωση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης.

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024