Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντικαρκινικά φάρμακα θεραπεύουν το κολλώδες ους

Αντικαρκινικά φάρμακα θεραπεύουν το κολλώδες ους

Βρετανοί επιστήμονες ενδεχομένως να βρίσκονται κοντά σε μια νέα θεραπεία του κολλώδους ους, μια κοινής ακουστικής διαταραχής στα παιδιά, χρησιμοποιώντας αντικαρκινικά φάρμακα.

Βρετανοί επιστήμονες ενδεχομένως να βρίσκονται κοντά σε μια νέα θεραπεία του κολλώδους ους, μια κοινής ακουστικής διαταραχής στα παιδιά, χρησιμοποιώντας αντικαρκινικά φάρμακα.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS Genetics, οι ερευνητές του Ιατρικού Συμβουλίου Έρευνας της Μ.Βρετανίας (συνεργαζόμενοι με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κέντρο «Mary Lyon») διαπίστωσαν ότι συγκεκριμένα αντικαρκινικά φάρμακα ανακουφίζουν την συμπτωματολογία της εμμένουσας ακουστικής φλεγμονής, στα πειραματόζωα.

Η παρατήρηση αυτή μπορεί να συντελέσει σε μια εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση, καθώς επί του παρόντος η πάθηση αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά, με την εμφύτευση «σωληναρίων» (μικροσκοπικοί σωληνίσκοι από πλαστικό που τοποθετούνται στο ακουστικό τύμπανο που βελτιώνουν τον αερισμό).

Το κολλώδες ους ή μέση ωτίτιδα με εξίδρωμα είναι η χρόνια φλεγμονή του μέσου ωτός που συνοδεύεται από συσσώρευση υγρού στην κοιλότητα του μέσου ωτός. Συνήθως η φλεγμονή είναι ασυμπτωματική και ο πόνος είναι σχετικά ασυνήθιστός.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Στηβ Μπράουν, διευθυντής της Μονάδας Γενετικής των Θηλαστικών του Ιατρικού Συμβουλίου Έρευνας και επικεφαλής της μελέτης «η έλλειψη οξυγόνου στο μέσο ους είναι παράγοντας βασικός για την ανάπτυξη της πάθησης. Οι αναστολείς VEGF (αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα) μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ‘ρίζες’ του προβλήματος.»

Η έλλειψη οξυγόνου, η υποξία εμποδίζει την «διάλυση» της φλεγμονής στο μέσο ους, επιτρέποντας την συσσώρευση υγρού και συντελώντας σε εξασθένηση της ακοής.

Η χρήση των αναστολέων VEGF μπορεί να αντιμετωπίσει την υποξία, περιορίζοντας την απώλεια της ακουστικής ικανότητας και την συσσώρευση υγρού στο μέσο ους, των πειραματόζωων.

Στόχος των ερευνητών είναι να επαναπρογραμματίσουν τα αντικαρκινικά αυτά φάρμακα, ώστε να μπορούν να χορηγούνται απευθείας στην περιοχή της ακουστικής φλεγμονής. Αυτό θα εξαλείψει τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων.

Επόμενο βήμα είναι η σε βάθος μελέτη της εφαρμογής της θεραπείας στους ανθρώπους και ειδικότερα στα παιδιά.

«Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν χορηγούμε αντικαρκινικά φάρμακα σε παιδιά, αλλά το μέσο ους είναι σχετικά προσβάσιμο και ένας γενικός γιατρός μπορεί τοποθετήσει εύκολα ένα επίθεμα εμποτισμένο με τις δραστικές ουσίες στην μεμβράνη του μέσου ωτός. Πρόκειται δηλαδή μια μη επεμβατική, μη χειρουργική θεραπεία», τονίζει ο Δρ Μπράουν.

Η τυπική περίπτωση της Τζενεβιβ
Εν αγνοία των γονέων της, η Τζενεβιβ Αλμποϊ έμαθε να διαβάζει τα χείλη, όταν ήταν νήπιο. Οι επαναλαμβανόμενες ακουστικές λοιμώξεις τις προκάλεσαν χρόνιο κολλώδες ους, επηρεάζοντας την ακοή και την ομιλία της. Υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις για την εμφύτευση «σωληναρίων» όταν ήταν τριών και τεσσεράμισι ετών, τα οποία βοήθησαν στην αποκατάσταση της ακοής, επιτρέποντας την κυκλοφορία του αέρα στο μέσο ους. Μέχρι και την ηλικία των εννέα ετών βρισκόταν υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση, χωρίς να προκύψουν νέα προβλήματα.

Πριν από έξι εβδομάδες, η Τζενεβιβ (τώρα πια 12 ετών) διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ακούσει τον δάσκαλο στην τάξη. Η μητέρα της είχε παρατηρήσει ότι στο σπίτι, παρακολουθούσε τηλεόραση με την ένταση να είναι πάντα ψηλά, ενώ οι φίλοι της δυσανασχετούσαν προσπαθώντας να συνεννοηθούν μαζί της.

Ο οικογενειακός γιατρός τους, τους εξήγησε ότι η αιτία του προβλήματος ήταν το κερί που είχε συσσωρευτεί. Αναζήτησαν την συμβουλή ειδικού, ο οποίος τους παρέπεμψε σε μια ακόμη επέμβαση εμφύτευσης «σωληναρίων». Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο. Συνήλθε από την επέμβαση λέγοντας «γιατί φωνάζετε;».

Ωστόσο, η μελέτη της ομάδας του Δρ Μπράουν αναμένεται στο άμεσο μέλλον να συντελέσει στην μείωση της ταλαιπωρίας των ασθενών που δεν θα χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός κλινικών ερευνών θα συμβάλλει στην βελτιστοποίηση της θεραπεία με τους αναστολείς VEGF και θα συντελέσει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με κολλώδες ους.

health.in.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024