Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτη κλινική δοκιμή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων για τη νόσο Stargardt

Πρώτη κλινική δοκιμή ανθρώπινων βλαστοκυττάρων για τη νόσο Stargardt

Αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας θα ξεκινήσει σύντομα την πρώτη κλινική δοκιμή στην Ευρώπη με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ελπίζοντας στην δημιουργία θεραπείας για την σοβαρή και ανίατη, μέχρι τώρα, νόσο Stargardt.

Αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας θα ξεκινήσει σύντομα την πρώτη κλινική δοκιμή στην Ευρώπη με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα ελπίζοντας στην δημιουργία θεραπείας για την σοβαρή και ανίατη, μέχρι τώρα, νόσο Stargardt.

Πρόκειται για μια σοβαρή οφθαλμοπάθεια, που προκαλεί τύφλωση. Η νόσος Stargardt προσβάλλει 80.000 ως 100.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, γεγονός που την καθιστά μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες ανάμεσα στους νέους. Είναι κληρονομική, εμφανίζεται μετά το έκτο έτος της ηλικίας και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπεία.

Η εταιρία Advanced Cell Technology (ACT) ανακοίνωσε την Πέμπτη πως οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στο Νοσοκομείο Moorfields Eye του Λονδίνου σε 12 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Stargardt.

«Είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια για κλινικές δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Μπομπ Λάνζα, επιστημονικός εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η άδεια δόθηκε από την Βρετανική Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας και την Επιτροπή του συμβουλίου για την Γενετική Θεραπεία, διευκρινίζει η εταιρία.

Τον Νοέμβριο του 2010 η ACT είχει λάβει την άδεια από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τις πρώτες δοκιμές με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα για την θεραπεία της εκφυλιστικής αυτής νόσου. Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια στα εργαστήρια της ACT δείχνουν βελτίωση της όρασης στο 100% των περιπτώσεων, χωρίς παρενέργειες.

Αν η θεραπεία έχει αποτελέσματα στους ανθρώπους, τα εργαστήρια της ACT ελπίζει να διευρύνει τις δραστηριότητές της και σε άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις, από τις οποίες πάσχουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Πάντως μέχρι σήμερα μόνο δύο Αμερικανοί έχουν συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και προγραμματίζουμε δύο νέες δοκιμές για άλλους δύο ασθενείς», τόνισε ο κ.Λάνζα.

Οι έρευνες για θεραπείες που βασίζονται σε βλαστοκύτταρα είναι για πολλούς επιστήμονες η μεγαλύτερη ελπίδα εναντίον ασθενειών όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον και η νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και η παράλυση εξαιτίας τραυματισμού της σπονδυλικής στήλης.

Η χρηματοδότηση των ερευνών αυτών, που είχαν απαγορευτεί για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, επαναλαμβάνεται από τον Μάρτιο του 2009 μετά την απόφαση του νυν Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

health.in.gr,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024