Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει και από τον καρκίνο του πρωκτού

Εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει και από τον καρκίνο του πρωκτού

Ένα εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παρέχει σημαντική προστασία και κατά του καρκίνου του πρωκτού, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που έγινε σε γυναίκες στην Κόστα Ρίκα.

Ένα εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παρέχει σημαντική προστασία και κατά του καρκίνου του πρωκτού, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που έγινε σε γυναίκες στην Κόστα Ρίκα.

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ και αφορούσε στο εμβόλιο Cervarix της εταιρείας GlaxoSmithKline, το οποίο παρέχει προστασία έναντι των λοιμώξεων που προκαλούν τα στελέχη 16 και 18 του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

«Διαπιστώσαμε σημαντική προστασία μετά τον εμβολιασμό ως προς την πρωκτική λοίμωξη», υπογραμμίζει η Δρ Έιμι Κρέιμερ σε άρθρο της που δημοσιεύεται στο Lancet Oncology.

Αν και σπάνιοι, οι καρκίνοι του πρωκτού έχουν διπλασιαστεί σε ορισμένες χώρες την τελευταία δεκαετία. Η πρωκτική συνουσία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου που προκαλείται από της λοιμώξεις του HPV. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ καταγράφονται περισσότερες λοιμώξεις στις γυναίκες, οι ομοφυλόφιλοι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι.

Η ομάδα της Δρ Κρέιμερ θέλησε να δει πόσο καλά τα εμβόλια κατά του HPV προστατεύουν έναντι του καρκίνου του πρωκτού. Διαπίστωσε λοιπόν ότι τα ποσοστά προστασίας στο πλαίσιο της μελέτης είναι συγκρίσιμα με εκείνα που παρατηρούνται στις τραχηλικές λοιμώξεις του HPV.

«Ξέρουμε ότι ο πρωκτικός HPV 16, αλλά και ο 18 επίσης, προκαλούν τον κύριο όγκο των καρκίνων του πρωκτού. Σε περίπτωση αφαίρεσης της λοίμωξης, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου», εξηγεί η ερευνήτρια.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκαν δείγματα πρωκτικού ιστού από 4.210 υγιείς γυναίκες, 18-25 ετών, από την Κόστα Ρίκα. Περίπου οι μισές είχαν εμβολιαστεί με Cervarix (τρεις δόσεις) και οι άλλες μισές αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Μετά από τέσσερα χρόνια ελέγχθηκαν για λοιμώξεις από τα στελέχη 16 και 18 του HPV, στον πρωκτό και τον τράχηλο της μήτρας.

Διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο πρόλαβε το 62% των πρωκτικών καρκίνων και το 77% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, που οφείλονται σε HPV λοίμωξη, συγκριτικά με τα ποσοστά που καταγράφονται στον γενικό πληθυσμό.

Στις γυναίκες χωρίς προηγούμενο έκθεσης σε HPV λοίμωξη, το εμβόλιο πρόλαβε το 84% των πρωκτικών λοιμώξεων, ποσοστό όμοιο με το 89% που αφορά στην τραχηλική λοίμωξη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το Cervarix παρείχε προστασία έναντι και των στελεχών 31, 33 και 35 του HPV, που ενοχοποιούνται για καρκίνο.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι τα εμβόλια κατά του HPV παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, απ’ αυτήν που αρχικά είχαν σχεδιαστεί να προσφέρουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι τον Δεκέμβριο ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου Gardasil (επίσης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) της εταιρείας Merck, για την πρόληψη των πρωκτικών καρκίνων σε άνδρες και γυναίκες, βάσει ερευνών που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα του σε ομοφυλόφιλους άνδρες.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024