Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα της σπονδυλικής χειραγώγησης στη θεραπεία της κεφαλαλγίας

Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα της σπονδυλικής χειραγώγησης στη θεραπεία της κεφαλαλγίας

Ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν τελικά την αποτελεσματικότητα της σπονδυλικής χειραγώγησης στην αποτελεσματική θεραπεία της κεφαλαλγίας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Headache.

Ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία τεκμηριώνουν τελικά την αποτελεσματικότητα της σπονδυλικής χειραγώγησης στην αποτελεσματική θεραπεία της κεφαλαλγίας, σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Headache.

Εκατομμύρια άτομα πάσχουν από χρόνιες κεφαλαλγίες και πολλοί απευθύνονται σε χειροπρακτικούς για την θεραπεία τους, με τη μέθοδος της σπονδυλικής χειραγώγησης, στόχος της οποίας είναι η κατάλληλη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, η θεραπεία «δεν παράγει αποδεδειγμένα καλύτερο αποτέλεσματα», εξηγεί ο Δρ Εντζαρντ Ερνστ από την Ιατρική Σχολή «Peninsula», της Μ.Βρετανίας.

Ο ερευνητής και ο συνεργάτης του Δρ Πολ Ποσαντζκι επανεξέτασαν μελέτες στις οποίες οι ασθενείς με έναν συγκεκριμένο τύπο πονοκεφάλου, την αυχενογενή κεφαλαλγία, που προκαλείται από το στέλεχος του αυχένα, είχαν υποβληθεί σε σπονδυλική χειραγώγηση. Εκ των εννέα μελετών, έξι έδειξαν ότι η μέθοδος ήταν καλύτερη στη μείωση του πόνου από τις άλλες θεραπευτικές λύσεις (φυσιοθεραπεία, μασάζ, φάρμακα ή απουσία θεραπείας), ενώ τρεις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σπονδυλική χειραγώγηση δεν υπερέχει των άλλων.

Ενώ η πλειοψηφία των μελετών τάσσονταν υπέρ της σπονδυλικής χειραγώγησης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις που να τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητάς της στην θεραπεία των πονοκεφάλων.

Η μόνη μελέτη στην ανασκόπηση που συνέκρινε την σπονδυλική χειραγώγηση με εικονική θεραπεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αποτελεσματικότερη.

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τις πιθανές επιπλοκές που σχετίζονται με την σπονδυλική χειραγώγηση. Η μελέτη RAND το 1996 είχε εντοπίσει 3% σοβαρών επιπλοκών (περιλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου) ανά 2 εκατ. αυχενικές χειραγωγήσεις. Ωστόσο, άλλοι έρευνα του Δρ Ερνστ είχε εντοπίσει πάνω από 700 μη καταγεγραμμένες επιπλοκές, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό τελικά μπορεί να είναι υψηλότερο.

Ο Δρ Γουίλιαμ Λαουρέττι από το Κολέγιο Χειροπρακτικής της Νέας Υόρκης διαφωνεί τονίζοντας ότι «οι επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι πιθανόν η σπονδυλική χειραγώγηση να μην είναι η αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς το ποσοστό δεν είναι υψηλότερο από αυτό στον γενικό πληθυσμό».

Κατά τον Δρ Λαουρέττι, η ανασκόπηση υποστηρίζει τον ρόλο της σπονδυλικής χειραγώγησης στην θεραπεία των πονοκεφάλων, έναντι των εναλλακτικών θεραπειών. Η πιο πρόσφατη ανασκόπηση μελετών από την Cochrane Collaboration, έδειξε ότι η σπονδυλική χειραγώγηση «είναι περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματική από τα φάρμακα για τον πόνο, την φυσιοθεραπεία, την σωματική άσκηση, ή την φροντίδα από έναν γενικό ιατρό».

Πάντως ο Δρ Ερνστ τονίζει ότι δεδομένης της έλλειψης ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων που τάσσονται υπέρ της σπονδυλικής χειραγώγησης θα πρέπει οι ασθενείς να χρησιμοποιούν άλλα θεραπευτικά μέσα για την αντιμετώπισης των πονοκεφάλων.

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024