Ελπίδες θεραπείας του χρόνιου πόνου

Ανακαλύφθηκε η αιτία του πόνου των ηλιακών εγκαυμάτων

Ανακαλύφθηκε η αιτία του πόνου των ηλιακών εγκαυμάτων
Λονδίνο
Μια χημική ουσία του οργανισμού που προκαλεί πόνο συνέπεια ηλιακού εγκαύματος, εντόπισαν ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να εξοντώσουν την εν λόγω ουσία με φαρμακευτική θεραπεία, βοηθώντας παράλληλα και τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.

Κλινικές δομικές που έγιναν σε εθελοντές έδειξαν ότι η χημική ουσία CXCL5 παράγεται όταν το δέρμα καίγεται από τις υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες (UV). Η έκθεση στις ακτίνες UV προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος, καρκίνο και άλλες δερματικές αλλαγές. Οι ακτίνες UVΒ επηρεάζουν την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος και κύριος υπαίτιος εγκαυμάτων.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν μικρά δείγματα δέρματος από τους 10 εθελοντές σε ακτίνες UVΒ. Δημιουργήθηκαν έτσι ηλιακά εγκαύματα στο δέρμα, το οποίο παροδικά έγινε πολύ ευαίσθητο. Στην συνέχεια πήραν μικρά δείγμα από το σημείο του εγκαύματος και το έλεγξαν για εκατοντάδες γνωστά μόρια πόνου. Ανακάλυψαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα της ουσίας CXCL5.

Ο Δρ Στηβ ΜακΜαχον από το Κέντρο για της Σχετιζόμενες με την Γήρανση Ασθένειες «Wolfson» του Κολεγίου εξηγεί ότι «τα παρόντα ευρήματα αποδεικνύουν για πρώτη φορά τον σημαντικό ρόλο του συγκεκριμένου μορίου στον έλεγχο του πόνου από τον ερεθισμό που προκαλούν οι ακτίνες UVB. Όμως η μελέτη δεν αφορά μόνο τα ηλιακά εγκαύματα. Ελπίζουμε ότι έχουμε ανακαλύψει έναν πιθανό στόχο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατανόηση του πόνου σε άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η κυστίτιδα. Προσωπικά είμαι ενθουσιασμένος καθώς τα ευρήματα μας, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων μορφών αναλγησίας για ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιο πόνο».

Οι ερευνητές σκοπεύουν να επεκτείνουν την έρευνα τους σε άλλες μορφές πόνου και ειδικότερα να μελετήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, ελπίζοντας ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία μετατροπής της θεωρητικής γνώσης σε αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις για τους ασθενείς.

health.in.gr

Επιστημονικές Εξελίξεις:  Περισσότερα Θέματα

Τα σχόλιά σας

Περισσότερα άρθρα προς σχολιασμό

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr