Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης εξοντώνει τους ιούς της γρίπης

Φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης εξοντώνει τους ιούς της γρίπης

Ένα παλαιό φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των ιών της γρίπης, περιλαμβανομένου και του Η5Ν1, που προκάλεσε την γρίπη των πτηνών.

Ένα παλαιό φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά των ιών της γρίπης, περιλαμβανομένου και του Η5Ν1, που προκάλεσε την γρίπη των πτηνών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν ερευνητές στο Journal of Experimental Medicine, εν αντιθέσει με τα αντιϊκά φάρμακα που στοχεύουν τους ιούς της γρίπης, η παμιδρονάτη ενισχύει μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρωπίνων ανοσοκυττάρων και τα ωθεί να εξοντώσουν τους ξενιστές που έχουν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης.

Ο Δρ Μαλικ Πέιρις εξηγεί ότι τα ανοσοκύτταρα γ-δ κύτταρα-Τ είναι ικανά να αναγνωρίσουν τα κύτταρα-ξενιστές, να δημιουργήσουν «τρύπες» στην μεμβράνη των μολυσμένων κυττάρων και στη συνέχεια εκκρίνουν και εγχύουν ένα ένζυμο στο κύτταρο, εξοντώνοντάς το.

«Η παμιδρονάτη ενεργοποιεί και επεκτείνει την ομάδα των συγκεκριμένων κυττάρων-Τ, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται σημαντικά και αποκτώντας την υπεροχή εξοντώνουν τα μολυσμένα κύτταρα» σημειώνει ο Δρ Πέιρις από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Εν αντιθέσει με τα αντιιϊκά που αντιμετωπίζουν διαρκώς το ενδεχόμενο να καταστούν άχρηστα καθώς οι ιοί μεταλάσσονται και αποκτούν ανθεκτικότητα, η παμιδρονάτη δεν αντιμετωπίζει απευθείας τους ιούς της γρίπης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα άρα η πιθανότητα της μετάλλαξης είναι μειωμένη, τονίζει ο Δρ Λαου Γιου-λουνγκ επικεφαλής Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Στα πειράματα που έκαναν οι ερευνητές, χρησιμοποίησαν ειδικά τροποποιημένα ποντίκια, όπου το ανοσοποιητικό τους σύστημα είχε αφαιρεθεί και αντικατασταθεί από πλήρες ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ποντίκια ήταν λοιπόν ένα ρεαλιστικό μοντέλο του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, άρα κατάλληλοι υποψήφιοι για την δοκιμή φαρμάκων και εμβολίων.

Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και μολύνθηκαν ξεχωριστά με τους ιούς Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων), Η5Ν1 και Η9Ν2 γρίπη των πτηνών. Και στις τρεις ομάδες, τα ποντίκια που πήραν παμιδρονάτη ανάρρωσαν ταχύτερα, ενώ τα υπόλοιπα απεβίωσαν εντός μερικών ημερών.

Η δραστική ουσία δεν ήταν αποτελεσματική στα «εξανθρωπισμένα» ποντίκια που δεν είναι εξαρχής γ-δ κύτταρα-Τ, δηλαδή το φάρμακο ενισχύει μόνο τον υπάρχων αριθμό των κυττάρων-Τ, χωρίς να δημιουργεί νέα.

Η παμιδρονάτη μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε περίπτωση πανδημίας, όταν τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα και δεν μπορούν να διοχετευθούν άμεσα στους ασθενείς. Ένα εμβόλιο χρειάζεται έξι με οκτώ μήνες να καταστεί διαθέσιμο.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να κάνουν κλινική μελέτη σε ανθρώπους για την αποτελεσματικότητα της παμιδρονάτης στην καταπολέμηση της γρίπης.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024