Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποσαφηνίστηκε ο ρόλος μορίου στην λειτουργία των πνευμόνων

Αποσαφηνίστηκε ο ρόλος μορίου στην λειτουργία των πνευμόνων

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον ρόλο ενός μορίου ως προς την ανακατασκευή των αεραγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον ρόλο ενός μορίου ως προς την ανακατασκευή των αεραγωγών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Medicine.

Ο μέχρι πρότινος άγνωστος ρόλος του μορίου, το καθιστά πολλά υποσχόμενο θεραπευτικό στόχο για το χρόνιο άσθμα, την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αρκετές ακόμη παθήσεις των πνευμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται, ο Δρ Μάικλ Κροφτ του Ινστιτούτου Αλλεργίας και Ανοσολογίας της Λα Γιόλα στην Καλιφόρνια, έχει επίσης ανακαλύψει και έναν καινοτόμο μοριακό μηχανισμό που προκαλεί την πνευμονική φλεγμονή, στον οποίο και βασίζεται μια θεραπεία για το άσθμα που επί του παρόντος βρίσκεται στην δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών.

Με άρθρο του στο Nature Medicine υπό τον τίτλο «LIGHT, το μέλος της οικογένειας του παράγοντα νέκρωσης του όγκου, στόχος για την ανακατασκευή των ασθματικών αεραγωγών» ο Δρ Κροφτ αποδεικνύει ότι η εμπλοκή των αλληλεπιδράσεων του LIGHT με δυο αναστολείς, αναστέλλει την διαδικασία της ανακατασκευής των αεραγωγών σε ζωικά μοντέλα του χρόνιου άσθματος. Η ανακατασκευή των αεραγωγών αναφέρεται στις δομικές αλλαγές που προκαλούνται από την φλεγμονή, περιλαμβανομένης της ίνωσης, και οι οποίες συντελούνται με την πάροδο του χρόνου και οδηγούν στην φθίνουσα πνευμονική λειτουργικότητα που με τη σειρά της οδηγεί σε παθήσεις όπως η ΧΑΠ, το χρόνιο άσθμα και αρκετές άλλες αναπνευστικές διαταραχές.

Προς το παρόν οι θεραπείες για το άσθμα και την ΧΑΠ περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, βρογχοδιαστολείς και ανταγωνιστές λευκοτριένης, αλλά οι παράγοντες αυτοί έχουν μικρή επίδραση στην ανακατασκευή των αεραγωγών.

Ο Δρ Κροφτ εξηγεί ότι τα νέα στοιχεία για τον ρόλο των μορίων που ανήκουν στην οικογένεια του παράγοντα νέκρωσης του όγκου που προκαλούν τις φλεγμονώδεις παθήσεις, περιλαμβανομένου και του OX40 Ligand ως προς την πρόκληση της φλεγμονής στο άσθμα, τον ώθησε να μελετήσει πιο στενά το «συγγενικό» μόριο LIGHT.

«Υποθέσαμε ότι το LIGHT μπορεί να εμπλέκεται στην πρόκληση της πνευμονικής φλεγμονής ή να παίζει ρόλο στην δυσλειτουργία των πνευμόνων, με τρόπο διαφορετικό απ’ αυτόν του OX40L. Κατά την εξέλιξη της έρευνας διαπιστώσαμε τα αυξημένα επίπεδα του LIGHT στα πτύελα ατόμων με άσθμα σχετίζονταν με μειωμένη πνευμονική λειτουργία».

Χρησοιμοποιώντας δύο ζωικά μοντέλα (ποντίκια) χρόνιου άσθματος και μια θεραπευτική στρατηγική, ο ερευνητής απέδειξε τον άμεσο ρόλο του LIGHT στην προαγωγή και τον έλεγχο της έκθεσης της ανακατασκευής στους πνεύμονες.

Σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο Δρ Κροφτ στο επιστημονικό έντυπο Journal of Experimental Medicine είχε τεκμηριώσει τη σχέση μεταξύ του LIGHT και της Τ-κυτταρικής φλεγμονής που συντελεί σε άλλες πτυχές της ασθματικής νόσου.

«Αποδείξαμε ότι η εμπλοκή της πρόσδεσης του LIGHT σε έναν εκ των υποδοχέων του, του καθοριστή της εισόδους του ιού του έρπητα, μείωνε την ικανότητα των Τ λεμφοκυττάρων να επιβιώνουν μακροπρόθεσμα», τονίζει ο Δρ Κροφτ και καταλήγει λέγοντας ότι «το μόριο LIGHT και οι υποδοχείς του ως ρυθμιστές των διαδικασιών που σχετίζονται με αρκετές παθήσεις των πνευμόνων μας δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να αναπτύξουμε νέες και αποτελεσματικότερες θεραπείες».

health.in.gr

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024