Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το κάπνισμα, παθητικό και ενεργητικό, προδιαθέτει στη εκδήλωση διαβήτη

Το κάπνισμα, παθητικό και ενεργητικό, προδιαθέτει στη εκδήλωση διαβήτη

To κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

To κάπνισμα ενεργητικό ή παθητικό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Φόρμαν του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης, μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των 100.000 γυναικών, που από το 1982 είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος των ίδιων και των γύρω τους.

Στη διάρκεια των επομένων 24 ετών, περίπου μία στις 18 διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα τσιγάρων τη μέρα, είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Όμως, ο κίνδυνος ήταν ίδιος ή και μεγαλύτερος στις πρώην και στις παθητικές καπνίστριες.

Ο καθηγητής Ντέηβιντ Νάθαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβαίνει όχι μόνο με τις γυναίκες, αλλά και με τους άνδρες, ενώ παραδέχτηκε ότι, προς το παρόν, παραμένει άγνωστο γιατί συνδέεται το κάπνισμα με τον διαβήτη, ίσως όμως παίζει ρόλο ο παράγων της φλεγμονής, τον οποίο προκαλεί ο καπνός.

Επεσήμανε επίσης ότι η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει μεν πως το κάπνισμα αποτελεί την αιτία του διαβήτη, δείχνει όμως ότι αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Τόνισε επίσης ότι μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστοί οι πιθανοί κίνδυνοι για εμφάνιση διαβήτη λόγω παθητικού καπνίσματος και, όπως είπε, από πλευράς προστασίας της δημόσιας υγείας, αυτό αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο που δικαιολογεί την ανάγκη προστασίας των παθητικών καπνιστών, ώστε να μην εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου των καπνιστών.

ΑΠΕ/Reuters,health.in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024