Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σπάνια εγκεφαλική βλάβη προκαλεί ανοσία στο φόβο

Σπάνια εγκεφαλική βλάβη προκαλεί ανοσία στο φόβο

Ουάσινγκτον: Φίδια, αράχνες, κλέφτες και στοιχειωμένα σπίτια: τίποτα δεν μπορεί να φοβίσει μια 44χρονη Αμερικανίδα, θύμα μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που κατέστρεψε το «κέντρο του φόβου» στον εγκέφαλό της.

Ουάσινγκτον: Φίδια, αράχνες, κλέφτες και στοιχειωμένα σπίτια: τίποτα δεν μπορεί να φοβίσει μια 44χρονη Αμερικανίδα, θύμα μιας σπάνιας γενετικής διαταραχής που κατέστρεψε το «κέντρο του φόβου» στον εγκέφαλό της.

Γνωστή μόνο με τα αρχικά της, ΣΜ, η ατρόμητη ασθενής υποβάλλεται εδώ και 20 χρόνια σε πειράματα. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει όμως αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει η τελευταία μελέτη, την οποία δημοσιεύουν στο Current Biology ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.
Μητέρα τριών παιδιών, η ΣΜ δεν είναι ούτε αναίσθητη ούτε ψυχοπαθής: μια σπάνια γενετική βλάβη κατέστρεψε κατά την παιδική της ηλικία μια περιοχή του εγκεφάλου της που ονομάζεται αμυγδαλή.

Γνωστή στους νευροανατόμους εδώ και δεκαετίες, η αμυγδαλή συμμετέχει στην επεξεργασία των αναμνήσεων και των συναισθηματικών αντιδράσεων. Η περίπτωση της ΣΜ, λένε τώρα οι ερευνητές, καθιστά εμφανές ότι η αμυγδαλή είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να φοβάται όταν εκτεθεί σε απειλητικά ερεθίσματα.

Η ζωή της ασθενούς, επισημαίνει η ερευνητική ομάδα, δείχνει επίσης ότι η έλλειψη φόβου μπορεί να γίνει πραγματικά επικίνδυνη.

Η ΣΜ δεν φοβήθηκε, για παράδειγμα, όταν ένας άγνωστος που φαινόταν να βρίσκεται «υπό την επήρεια ναρκωτικών» την κάλεσε κοντά του σε ένα παγκάκι στο πάρκο, και στη συνέχεια της έβαλε ένα μαχαίρι στο λαιμό απειλώντας την με τη φράση «θα σε χαρακώσω».

«Αν σκοπεύεις να με σκοτώσεις, θα πρέπει πρώτα να περάσεις από τους αγγέλους του Θεού που με προστατεύουν» απάντησε η ατρόμητη γυναίκα, σαστίζοντας τον διώκτη της.

Για τις ανάγκες της τελευταίας μελέτης, η ασθενής κλήθηκε να αγγίξει φίδια και αράχνες (καμία αντίδραση) και να παρακολουθήσει θρίλερ όπως η Αραχνοφοβία και το Blair Witch Project (και πάλι κανένα αποτέλεσμα).

Στη πιο ανορθόδοξη από τις δοκιμασίες του πειράματος, η ΣΜ δεν αισθάνθηκε κανένα φόβο όταν επισκέφθηκε ένα «στοιχειωμένο» σπίτι με ερευνητές ντυμένους φαντάσματα. Η εμπειρία, σύμφωνα με την ίδια, ήταν «συναρπαστική και διασκεδαστική».

Σε μια άλλη δοκιμασία, της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το 1995, οι επιστήμονες ενεργοποιούσαν μια δυνατή κόρνα δίπλα στο αφτί της ασθενούς κάθε φορά που της έδειχναν ένα μπλε τετράγωνο σε μια οθόνη. Αντίθετα με ό,τι θα συνέβαινε στους κανονικούς ανθρώπους, ο εγκέφαλος της ΣΜ δεν έμαθε σταδιακά να φοβάται κάθε φορά που συναντούσε μπλε τετράγωνα.

Υπήρξε πάντως και η εποχή που η άτυχη Αμερικανίδα μπορούσε να νιώσει φόβο. Όπως για παράδειγμα όταν ήταν παιδί και ένα επιθετικό ντόμπερμαν τη στρίμωξε σε μια γωνία.

To περιστατικό αυτό, εικάζουν οι ψυχολόγοι, συνέβη πριν τα αμύγδαλα της καταστραφούν στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου της.

Όπως εκτιμά ο Ντέιβιντ Αμαραλ, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η περίπτωση της ΣΜ «επιβεβαιώνει κάτι που γνωρίζαμε χονδρικά εδώ και δεκαετίες: ότι τα αμύγδαλα είναι ανιχνευτές κινδύνου».

Το συμπέρασμα, πάντως, δεν βρίσκει ακόμα σύμφωνους όλους τους συναδέλφους του. Η Λιζ Φελπς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, περιγράφει την περίπτωση μιας άλλης γυναίκας με βλάβες στα αμύγδαλα, η οποία όμως δεν έχει ανοσία στο αίσθημα του φόβου.

Σύμφωνα με την ίδια, η διαφορά ίσως έγκειται στο στάδιο της ανάπτυξης κατά το οποίο επήλθε η βλάβη.

Ακόμα όμως κι αν η αμυγδαλή δεν είναι πραγματικά το «κέντρο του φόβου» στον εγκέφαλο, το σίγουρο είναι ότι παίζει σημαντικό ρόλο στο να μας προειδοποιεί για κινδύνους.

Associated Press

health.in.gr

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024