Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο διαβήτης σχετίζεται με κίνδυνο μη Hodgkin λεμφώματος

Ο διαβήτης σχετίζεται με κίνδυνο μη Hodgkin λεμφώματος

Νέα Υόρκη: Η συχνότητα του μη Hodgkin λεμφώματος είναι αυξημένη κατά κάποιο τρόπο στους ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετανάλυσης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Νέα Υόρκη: Η συχνότητα του μη Hodgkin λεμφώματος είναι αυξημένη κατά κάποιο τρόπο στους ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μετανάλυσης που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστόνης με επικεφαλής τον Δρ Αναστάσιο Πίττα διενήργησε έρευνα στη βάση δεδομένων του Medline για μελέτες που να αναφέρουν σχέση διαβήτη και μη Hodgkin λεμφώματος. Η έρευνα κατέληξε σε πέντε προοπτικές μελέτες και 11 μελέτες περιπτώσεων.

Οι προοπτικές έρευνες είχαν δημοσιευθεί από το 1997 και έπειτα και είχαν μέσο χρόνο παρακολούθησης των δειγμάτων από επτά έως και 24 χρόνια και συμπεριελάμβαναν συνολικά πάνω από 160.000 διαβητικούς και 337 περιπτώσεις μη Hodgkin λεμφώματος. Οι 11 μελέτες περιπτώσεων είχαν δημοσιευθεί από το 1998 μέχρι σήμερα και είχαν συμπεριλάβει 382 περιπτώσεις μη Hodgkin λεμφώματος μεταξύ 4.844 ατόμων με διαβήτη και 7.974 περιπτώσεις μη Hodgkin λεμφώματος μεταξύ 86.660 ατόμων.

Συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία από τις παραπάνω μελέτες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η αναλογία κινδύνου μη Hodgkin λεμφώματος για τους πάσχοντες από διαβήτη ήταν 1,19. Μεταξύ των μελετών προοπτικής, η αναλογία κινδύνου για μη Hodgkin λέμφωμα ήταν μεταξύ των διαβητικών 1,41, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος δεν ήταν στατιστικά σημαντικός για τις μελέτες περιπτώσεων.

Ο Δρ Πίττας και οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι η συχνότητα του μη Hodgkin λεμφώματος έχει αυξηθεί από το 1950 και συχνά σχετίζεται με παθήσεις που χαρακτηρίζονται από απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από ανοσοποιητική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την εξασθενημένη λειτουργία των ουδετερόφιλων και αλλαγές στην κυτταρική και χυμική ανοσία, που με μπορεί εν μέρει να αναλογεί στον αυξημένο κίνδυνο του μη Hodgkin λεμφώματος, που εντοπίστηκε από την μελέτη.

health.in.gr

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024