Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προγεννητικά προγραμματισμένη η παχυσαρκία

Προγεννητικά προγραμματισμένη η παχυσαρκία

Λονδίνο: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εμβρυϊκό εγκέφαλο που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφαγία και παχυσαρκία από τα πρώιμα στάδια της ζωής του ατόμου.

Λονδίνο: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον εμβρυϊκό εγκέφαλο που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφαγία και παχυσαρκία από τα πρώιμα στάδια της ζωής του ατόμου.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Neuroscience, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ έκαναν πειράματα σε αρουραίους και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν γεννηθεί από μητέρα που είχε σιτιστεί με πολλά λιπαρά είχαν πολλά εγκεφαλικά κύτταρα, εξειδικευμένα να παράγουν πρωτεΐνες που διεγείρουν την όρεξη.

Παλαιότερη μελέτη σε ενήλικα πειραματόζωα είχε δείξει ότι όταν τα τριγλυκερίδια που κυκλοφορούν στον οργανισμό, προκαλούν την παραγωγή πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, τα ορεξηγενή πεπτίδια, που με τη σειρά τους διεγείρουν την όρεξη.

Η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η έκθεση στα τριγλυκερίδια μέσω της μητρικής διατροφής έχει την ίδια επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου, και μάλιστα η επίδραση αυτή διαρκεί σ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του απογόνου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους απογόνους αρουραίων που είχαν σιτιστεί με διατροφή με πολλά λιπαρά για δύο εβδομάδες με αυτούς μητέρων που είχαν κάνει διατροφή με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Διαπίστωσαν ότι τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες που έτρωγαν πολλά λιπαρά, ζύγιζαν γενικά περισσότερο καθ’ όλη τη ζωή τους, και μπήκαν στην εφηβεία νωρίτερα από όσα τρωκτικά είχαν γεννηθεί από μητέρες που έκαναν φυσιολογική διατροφή.

Επίσης είχαν υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων κατά την γέννηση, και ως ενήλικα πειραματόζωα και γενικά είχαν μεγαλύτερη παραγωγή ορεξηγενών πεπτιδίων στους εγκεφάλους τους.

Η λεπτομερής ανάλυση αποκάλυψε ότι ακόμη και πριν τον τοκετό, τα νεογνά που είχαν εκτεθεί σε πολλά λιπαρά είχαν υψηλότερο αριθμό εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν τα ορεξηγενή πεπτίδια και συντήρησαν αυτόν τον αριθμό κατά τη διάρκεια όλης της ζωής τους.

Η μητρική διατροφή συνεπώς διέγειρε την παραγωγή των κυττάρων, και η υποκείμενη μετανάστευση τους σε τμήματα του εγκεφάλου σχετίζεται με την παχυσαρκία.

Αντίθετα, τα τρωκτικά των οποίων οι μητέρες έκαναν φυσιολογική διατροφή είχαν λιγότερα εκ των εξειδικευμένων κυττάρων, και εμφανίστηκαν πολύ αργότερα μετά τον τοκετό.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στα οποία εκτίθενται τα έμβρυα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλούν ανάπτυξη των νευρώνων νωρίτερα. Πρόκειται λοιπόν για ένα εμβρυϊκό προγραμματισμό που σχετίζει τα υψηλά επίπεδα λιπαρών στο μητρικό αίμα κατά την κύηση με την υπερφαγία και τα περιττά κιλά των απογόνων.

Ο εμβρυϊκός εγκέφαλος προγραμματίζεται λοιπόν έτσι ώστε ο απόγονος να μπορεί να επιβιώσει με την ίδια διατροφή που κάνει η μητέρα, και πιστεύεται ότι παρόμοιος μηχανισμός ενυπάρχει και στους ανθρώπους.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024