Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαθλαστικές Ανωμαλίες: Το 7ης γενιάς λέιζερ Schwind Amaris είναι εδώ!

Διαθλαστικές Ανωμαλίες: Το 7ης γενιάς λέιζερ Schwind Amaris είναι εδώ!

Επανάσταση στην οφθαλμολογία φέρνει η τελευταία γενιά των λέιζερ. Η έβδομη και πιο σύγχρονη γενιά οφθαλμολογικών λέιζερ, με το όνομα Schwind Amaris, καταρρίπτει κάθε προηγούμενο σε ακρίβεια και ταχύτητα, καθιστώντας τις διορθωτικές επεμβάσεις ακόμη πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Επανάσταση στην οφθαλμολογία φέρνει η τελευταία γενιά των λέιζερ. Η έβδομη και πιο σύγχρονη γενιά οφθαλμολογικών λέιζερ, με το όνομα Schwind Amaris, καταρρίπτει κάθε προηγούμενο σε ακρίβεια και ταχύτητα, καθιστώντας τις διορθωτικές επεμβάσεις ακόμη πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σύγχρονα μηχανήματα διαθέτουν για πρώτη φορά ιχνηλάτη (εγκέφαλο), ο οποίος είναι πολύ πιο γρήγορος από την κίνηση του ματιού, με αποτέλεσμα η στόχευση του κερατοειδούς να γίνεται πολύ πιο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια.

Με τον τρόπο αυτόν, μπορούν πλέον να μηδενιστούν μυωπίες έως και 10 βαθμών, καθώς και υπερμετρωπίες και αστιγματισμοί έως και 6 βαθμών. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις ατόμων με πρεσβυωπία σήμερα μπορούν να δοθούν πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις απ’ ότι στο πρόσφατο παρελθόν, όπως επισημαίνει ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Ασλανίδης, με αφορμή την εγκατάσταση και λειτουργία του πρώτου μηχανήματος λέιζερ έβδομης γενιάς στη χώρα μας, στο Οφθαλμολογικό Κέντρο «Εμμετρωπία», στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ο κ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου, το οποίο αποτελεί ένα από τα έξι κέντρα διεθνώς που επιλέχθηκαν για τη διενέργεια κλινικών μελετών και εποπτεία της νέας τεχνολογίας των λέιζερ.

Όπως αναφέρει ο κ. Ασλανίδης, μέχρι σήμερα ο εγκέφαλος των λέιζερ προσπαθούσε να κατευθύνει τη «βολή» στο θεωρητικά ιδανικό σημείο του κερατοειδούς, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Αντίπαλος» στην προσπάθεια αυτή ήταν οι κινήσεις του ματιού, οι οποίες ήταν πιο γρήγορες από τον ιχνηλάτη του μηχανήματος, με αποτέλεσμα κάποιες βολές να μην έβρισκαν στόχο.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε βολή με λέιζερ προκαλεί θερμική ενέργεια στο σημείο που πέφτει, εξηγεί ο κ. Ασλανίδης, τότε εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε ο κίνδυνος να τραυματιστεί ο κερατοειδής χιτώνας.

Με τη νέα τεχνολογία, ο κίνδυνος αυτός ανήκει οριστικά στο παρελθόν, καθώς όσο γρήγορα και αν κινείται το μάτι, ο εγκέφαλος (ιχνηλάτης) του μηχανήματος είναι πολύ πιο γρήγορος, με αποτέλεσμα πάντοτε η θερμική βολή να κατευθύνεται στο ενδεδειγμένο σημείο. Έτσι, οι επεμβάσεις με το νέο λέιζερ διαρκούν περίπου 10 λεπτά για το κάθε μάτι, και μετά από δύο ημέρες το άτομο μπορεί να επανέλθει κανονικά στις δραστηριότητές του, χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ακόμη και σε ότι αφορά τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Επιπλέον, οι δέσμες φωτός του νέου λέιζερ είναι πιο συμπαγείς και πιο λεπτές από αυτές των μηχανημάτων προηγούμενης γενιάς, με αποτέλεσμα η σμίλευση του κερατοειδούς να γίνεται καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Παράλληλα, η χρήση της νέας γενιάς μηχανημάτων λέιζερ σε συνδυασμό με ένα λογισμικό πρόγραμμα corneal wavefront (μέτωπο κύματος κερατοειδούς) μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη σε επανεγχειρήσεις, για την αποκατάσταση βλαβών από παλαιότερα τραύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2.000 επεμβάσεις στον κόσμο και 200 επεμβάσεις στην Ελλάδα διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας στο Κέντρο «Εμμετρωπία» με άριστα αποτελέσματα.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά, παρουσίασε ο κ. Ασλανίδης στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διαθλαστικής Χειρουργικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Με αφορμή λοιπόν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης και επιστημονικός διευθυντής του «Εμμετρωπία» απάντησε σε καίρια ερωτήματα που το θέσαμε.

Γιατί λοιπόν να επιλέξουμε μια διορθωτική οφθαλμολογική επέμβαση με Amaris;

Γιατί το Amaris είναι το πιο σύγχρονο λέιζερ παγκοσμίως συνδυάζοντας και συγκεντρώνοντας τα κορυφαία χαρακτηριστικά όλων των λέιζερ σε μία μοναδική συσκευή που ταυτόχρονα αποτελεί και την 7η πλέον γενιά λέιζερ διαθλαστικών επεμβάσεων.

Τι σημαίνει για τον ασθενή η έβδομη γενιά των λέιζερ;

Η πιο πρόσφατη γενιά των Excimer laser που χρησιμοποιούνται στην οφθαλμολογία για τη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων είναι η έβδομη γενιά.

Τα κύρια τεχνολογικά χαρακτηριστικά της έβδομης γενιάς είναι η υψηλή συχνότητα λειτουργίας του λέιζερ και του οφθαλμικού ιχνηλάτη, τον προηγμένο σχεδιασμό της δέσμης του λέιζερ, την εξελιγμένη τοποθέτηση της δέσμης του λέιζερ κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το ρυθμιζόμενο επίπεδο ενέργειας του λέιζερ, η δυνατότητα υπολογισμού της στατικής αλλά και της δυναμικής οφθαλμικής κυκλοστροφής, η οφθαλμική ιχνηλάτηση που βασίζεται σε περισσότερες πληροφορίες εκτός της κόρης ή του limbus, το ειδικά σχεδιασμένο μικροσκόπιο, η μετατόπιση του βραχίονα του λέιζερ πριν και μετά την επέμβαση, ο συνολικά συμπαγής σχεδιασμός του συστήματος, η δυνατότητα εκτέλεσης ασφαιρικών και εξατομικευμένων διαθλαστικών επεμβάσεων, η διεγχειριτική παχυμετρία και φυσικά τα χαρακτηριστικά που απέδειξαν τη σταθερότητα και αξιοπιστία τους από τις προηγούμενες γενιές.

Ποιο είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό του Amaris;

Η πληρότητα των χαρακτηριστικών του. Είναι εξοπλισμένο με μια πολύ γρήγορη πηγή λέιζερ (500MHz), τον πιο γρήγορο οφθαλμικό ιχνηλάτη παγκοσμίως (1050MHz), με το μοναδικό και αυτόματα ρυθμιζόμενο επίπεδο ενέργειας εξάχνωσης ιστού, ενσωματωμένο προφίλ ασφαιρικών επεμβάσεων, ενσωματωμένο σύστημα διεγχειρητικής παχυμετρίας, δυναμικό και στατικό έλεγχο οφθαλμικής κυκλοστροφής και πολλά άλλα κορυφαία χαρακτηριστικά.

Γιατί είναι σημαντική η συχνότητα λειτουργίας του λέιζερ;

Η συχνότητα λειτουργίας σε συνδυασμό με την εξελιγμένη τοποθέτηση των βολών του λέιζερ επιτρέπει τη γρήγορη εκτέλεση της επέμβασης με κέρδος τη μεγαλύτερη προβλεψιμότητα του αποτελέσματος και τη λιγότερη δυνατή έκθεση του κερατοειδή κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Γιατί είναι σημαντικός ο ιχνηλάτης και ποια η σχέση του με τη μονάδα του λέιζερ;

Προκειμένου να εκτελεστεί η επέμβαση με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και να τοποθετηθούν οι βολές του λέιζερ στη κατάλληλη και προγραμματισμένη θέση, ο οφθαλμικός ιχνηλάτης διαθέτει υπερδιπλάσια συχνότητα λειτουργία από αυτή του λέιζερ έτσι ώστε να διαθέτει τον απαραίτητα χρόνο προκειμένου να επανατοποθετεί τις βολές του λέιζερ σύμφωνα με τις μικροκινήσεις του ματιού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Γιατί διαθέτει το Amaris δύο επίπεδα ενέργειας;

Το υψηλό επίπεδο ενέργειας (HF) χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση του χρόνου επέμβασης και το χαμηλό επίπεδο ενέργειας για τη μεγιστοποίηση της ομαλότητας και ακρίβειας της επέμβασης.

Ποιες διαστάσεις λαμβάνει υπόψιν του το Amaris;

Όπως γνωρίζετε, στη φύση υπάρχουν μόνο τρεις διαστάσεις Χ, Υ και Ζ. Το Amaris προκειμένου να εξομοιώσει και να λάβει υπόψη του τη κίνηση περιστροφής του ματιού ως προς τον άξονα του (όχι ΧΥ) αλλά και ως προς την κυκλοστροφή του ματιού όταν ο ασθενής βρίσκεται σε κλινήρη θέση υπολογίζει αυτές τις δύο επιπλέον «διαστάσεις», δηλαδή τη 5η και την 6η.

Το προφίλ της δέσμης του Amaris διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά;

Η δέσμη του Amaris έχει τροποποιηθεί και έχει τη μοναδική μορφολογία που ονομάστηκε «Super-Gaussian». Αυτή η μορφή της δέσμης εξασφαλίζει αποδοτικότερη εξάχνωση του ιστού και μικρότερο θερμικό φαινόμενο καθώς η δέσμη είναι πλέον αποδοτικότερη, ως προς τη σμίλευση του κερατοειδή, διατηρώντας ταυτόχρονα και το μεγαλύτερο δυνατό πάχος υπολειπόμενου κερατοειδή.

Είναι λοιπόν το Amaris ένα ασφαλές λέιζερ για την εκτέλεση διαθλαστικών επεμβάσεων;

Οι κλινικές έρευνες, πριν την επίσημη κυκλοφορία του Amaris, έγιναν σε έξι κέντρα σε όλο τον κόσμο και απέδειξαν το υψηλό επίπεδο ασφάλειας και αξιοπιστίας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιλέχθηκα ως ένας από τους συμβούλους-οφθαλμίατρους κατά τη διάρκεια της κλινικής αξιολόγησης με βάση, το ακαδημαϊκό και επιστημονικό μου υπόβαθρο.

Διαθλαστικές Ανωμαλίες που μπορούν να διορθωθούν με το Amaris

Μυωπία

Η μυωπία, είναι μια ανωμαλία κατά την οποία ο άνθρωπος μπορεί να δει τα κοντινά αντικείμενα πιο καθαρά απ’ ότι τα μακρινά. Η μυωπία συνήθως είναι το αποτέλεσμα ενός ματιού που είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Στο μυωπικό μάτι, οι ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από μακρινά αντικείμενα, εστιάζονται προτού φτάσουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Το αποτέλεσμα είναι η θολή όραση. Η τάση για μυωπία μπορεί συχνά να είναι κληρονομική. Επίσης η εργασία μπορεί να επηρεάσει την πρόοδό της. Ανιχνεύεται κυρίως στα παιδιά σχολικής ηλικίας, μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εφηβείας, και σταθεροποιείται συνήθως γύρω στα 20 χρόνια.

Υπερμετρωπία

Η υπερμετρωπία, είναι μια ανωμαλία κατά την οποία ο άνθρωπος μπορεί να δει μακρινά αντικείμενα καλύτερα απ’ ότι τα κοντινά. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται συνήθως όταν το μάτι είναι μικρότερο από το κανονικό. Όταν ένα μάτι είναι μικρό, οι ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από τα κοντινά αντικείμενα δεν εστιάζουν τέλεια πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά πίσω από αυτόν. Το αποτέλεσμα είναι η θολή όραση. Η υπερμετρωπία μπορεί να είναι κληρονομική πάθηση. Τα μωρά και τα μικρά παιδιά τείνουν να είναι ελαφρώς υπερμετρωπικά. Όσο το μάτι μεγαλώνει και γίνεται μακρύτερο, η υπερμετρωπία μειώνεται. Η πρεσβυωπία, μια πάθηση με τα ίδια συμπτώματα, έχει μια τελείως διαφορετική αιτία που σχετίζεται με τη γήρανση του ανθρωπίνου ματιού.

Αστιγματισμός

Ο αστιγματισμός, είναι μια ανωμαλία κατά την οποία τόσο τα μακρινά όσο και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται θολά. Οφείλεται σε ανώμαλη κυρτότητα του κερατοειδούς ή του φακού. Αυτή η ανώμαλη κυρτότητα, αποτρέπει στις ακτίνες του φωτός να εστιάσουν σε ένα μόνο σημείο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, με αποτέλεσμα η όραση να είναι θολή. Έτσι, για παράδειγμα, το είδωλο που σχηματίζεται από μια σφαίρα να μην είναι πραγματικό, αλλά μια παραμορφωμένη σφαίρα (κάτι σαν πεπόνι). Συνήθως ο αστιγματισμός εμφανίζεται σε συνδυασμό με τη μυωπία και την υπερμετρωπία.

Πρεσβυωπία

Μετά τα 40 χρόνια τους, οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να διαβάσουν ή να δουν καθαρά σε μικρή απόσταση. Αυτή η πάθηση είναι γνωστή και ως πρεσβυωπία και είναι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Η πάθηση αυτή αναπτύσσεται όσο ο φακός του ματιού γίνεται λιγότερο εύκαμπτος και χάνει τη δυνατότητά του να εστιάζει στα κοντινά αντικείμενα. Η πρεσβυωπία δεν πρέπει να μπερδεύεται με την υπερμετρωπία, η οποία σχετίζεται με το μέγεθος του ματιού, καθώς είναι ένα γνώρισμα που εμφανίζεται στον άνθρωπο από τη γέννησή του.

Εμμετρωπία

Η εμμετρωπία είναι η ιδανική κατάσταση του ματιού στο οποίο δεν εμφανίζεται κανένα διαθλαστικό λάθος. Η εμμετρωπία προκύπτει όταν η κυρτότητα του κερατοειδούς, η μορφή των φακών και οι αποστάσεις τους από τον αμφιβληστροειδή είναι σε απόλυτη αρμονία μεταξύ τους. Ο κερατοειδής και οι φακοί εστιάζουν τις ακτίνες φωτός που εκπέμπονται από ένα αντικείμενο τέλεια πάνω στον αμφιβληστροειδή, δημιουργώντας τη σωστή εικόνα.

Γιατί να επιλέξετε το Οφθαλμολογικό Κέντρο «Εμμετρωπία»;

Το Οφθαλμολογικόκαι Διαθλαστικό κέντρο Εμμετρωπία σέβεται την ιστορία και την παράδοση της Κρήτης στη Διαθλαστική χειρουργική. Είναι ένα ολοκαίνουργιο, διεθνές Διαθλαστικό κέντρο, με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό. Είναι το μόνο κέντρο στην Κρήτη και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που έχει το 7ης γενιάς Schwind Αmarisλέιζερ.

health.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024