Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γονιδιακής αιτιολογίας η εξάρτηση από την κοκαΐνη

Γονιδιακής αιτιολογίας η εξάρτηση από την κοκαΐνη

Λονδίνο: Οι πιθανότητες εξάρτησης ενός ατόμου από την κοκαΐνη μπορεί να εξαρτώνται από τα γονίδιά του, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Λονδίνο: Οι πιθανότητες εξάρτησης ενός ατόμου από την κοκαΐνη μπορεί να εξαρτώνται από τα γονίδιά του, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής εντόπισε μια γονιδιακή μετάλλαξη, όπου η κοκαΐνη πιο έκδηλα θα αναχαίτιζε μια πρωτεΐνη που ελέγχει την αφαίρεση της ντοπαμίνης από τον εγκέφαλο.

Τα δύο αντίγραφα της μετάλλαξης έκαναν τα άτομα 50% πιο επιρρεπή στην κατάχρηση κοκαΐνης.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα DNA από 700 χρήστες κοκαΐνης και 850 άλλα άτομα.

Η δράση της κοκαΐνης στον εγκέφαλο είναι σχετικά καλά κατανοητή. Η βασική επίδρασή της είναι ότι αναστέλλει τη δράση της πρωτεΐνης DAT, η οποία ελέγχει την αφαίρεση της περίσσειας ντοπαμίνης από τις διακλαδώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο.

Αυτό οδηγεί σε υπεφόρτωση των νευρικών κυττάρων με ντοπαμίνη, η οποία πιστεύεται ότι συμβάλλει στην «ευφορία» που σχετίζεται με τη λήψη της κοκαΐνης.

Η παρούσα μελέτη εντόπισε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στον γενετικό κώδικα που ελέγχει την παραγωγή της πρωτεΐνης DAT.

Τα άτομα που φέρουν δυο αντίγραφα της συγκεκριμένης μετάλλαξης είναι 50% πιθανότερο να εκδηλώσουν εξάρτηση από την κοκαΐνη.

Ο Δρ Τζέρομ Μπριν που συμμετείχε στην ομάδα εξηγεί ότι «είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη για μια γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης εξάρτησης από την κοκαΐνη. Η πρωτεΐνη DAT είναι πολύ σημαντική στην εκδήλωση της εξάρτησης».

Η Δρ Καμίλα Γκουινταλίνι που επίσης συμμετείχε στην έρευνα συμπληρώνει ότι η μελέτη «θα βοηθήσει στην κατανόηση της εξάρτησης από την κοκαΐνη, ενώ θα επηρεάσει τον σχεδιασμό και τη χρήση των φαρμακευτικών παραγόντων για την κατάχρηση της κοκαΐνης στο μέλλον.

Αν και η επαναλαμβανόμενη έκθεση στην κοκαΐνη οδηγεί σε καταναγκαστική χρήση, ορισμένα άτομα εξαρτώνται από την ουσία γρηγορότερα από άλλους λόγω της γενετικής διαφοράς».

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024