Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το εργασιακό άγχος προδιαθεσικός παράγοντας μεταβολικού συνδρόμου

Το εργασιακό άγχος προδιαθεσικός παράγοντας μεταβολικού συνδρόμου

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις γιατί τo εργασιακό άγχος αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου και διαβήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal.

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν αποδείξεις γιατί τo εργασιακό άγχος αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακής νόσου και διαβήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού εντύπου British Medical Journal.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Ταρανι Τσαντολα απέδειξε ότι το εργασιακό άγχος είναι παράγοντας κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο (κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι τα εξής:

α) Συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα, τόση ώστε η περίμετρος μέσης να ξεπερνά τα 102 εκατοστόμετρα στους άνδρες ή τα 88 στις γυναίκες.

β) Συγκέντρωση τριγλυκεριδίων στο αίμα μεγαλύτερη από 150 mg/dl

γ) Επίπεδα HDL (η ‘καλή’ χοληστερόλη) κάτω από 40 mg/dl στους άνδρες ή 50 στις γυναίκες

δ) Αρτηριακή Πίεση που υπερβαίνει τα 130/80 mmHg

ε) Συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα (μετά από νηστεία) μεγαλύτερη από 110 mg/dl).

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε δείγμα 10.000 Βρετανών δημοσίων υπαλλήλων και μέτρησαν το επίπεδο του εργασιακού άγχους μεταξύ 1985 και 1999.

Επίσης καταγράφηκαν και στοιχεία για τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου μεταξύ 1997 και 1999. Ελήφθησαν υπόψη και παράγοντες όπως η κοινωνική τάξη, το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Από την επεξεργασία όλων των παραπάνω στοιχείων, διαπιστώθηκε σχέση μεταξύ της ποσότητας του άγχους που βίωναν στον εργασιακό χώρο οι υπάλληλοι και των επιπέδων της συμπτωματολογίας του μεταβολικού συνδρόμου, ακόμα και όταν λαμβάνονταν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο περισσότερο άγχος λόγω εργασίας έχει κάποιος τόσο πιθανότερο είναι να υποφέρει από μεταβολικό σύνδρομο. Για παράδειγμα, οι άνδρες που υπέφεραν από χρόνιο εργασιακό άγχος είχαν διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης του συνδρόμου συγκριτικά με άνδρες που δεν εκτίθεντο σε άγχος.

Οι γυναίκες με χρόνιο εργασιακό άγχος επίσης ήταν πιθανότερο να υποφέρουν από μεταβολικό σύνδρομο, αν και αποτελούσαν μικρό δείγμα του συνόλου της μελέτης.

Μια πιθανή εξήγηση για το αποτέλεσμα της μελέτης είναι ότι η παρατεταμένη έκθεση στο εργασιακό άγχος επηρεάζει το νευρικό σύστημα. Επίσης εικάζεται ότι το χρόνιο άγχος μειώνει την βιολογική προσαρμοστικότητα, επομένως διαταράσσεται η φυσιολογική ισορροπία του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες των χαμηλόβαθμων εργασιακών βαθμίδων ήταν πιο επιρρεπείς στο μεταβολικό σύνδρομο, επιβεβαιώνοντας παλαιότερες αναφορές ότι η κοινωνική κατάσταση συσχετίζεται με το εν λόγω σύνδρομο.

health.in.gr

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024