Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ προδιαθέτει σε μετέπειτα εκδήλωση άνοιας

Η ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ προδιαθέτει σε μετέπειτα εκδήλωση άνοιας

Νέα Υόρκη: Οι μεσήλικες που ανά διαστήματα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κινδυνεύουν να εκδηλώσουν άνοια μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.

Νέα Υόρκη: Οι μεσήλικες που ανά διαστήματα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ κινδυνεύουν να εκδηλώσουν άνοια μετέπειτα στη ζωή τους, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Epidemiology.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι με επικεφαλής τον Δρ Τζάακο Κάπριο διαπίστωσε ότι ακόμα και μεταξύ των ενηλίκων που συνήθως έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, εκείνοι που περιστασιακά έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια τα επόμενα 25 χρόνια.

Γενικά, οι μεσήλικες που έπιναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά το μήνα (δηλαδή πέντε μπουκάλια μπίρα ή ένα μπουκάλι κρασί) είχαν τριπλάσιο κίνδυνο άνοιας, περιλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 554 ενηλίκους που παρείχαν πληροφορίες για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους, περιλαμβανομένου και του ποτού, το 1975 όταν ήταν 40 ετών και άνω.

Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, συμπλήρωσαν ένα σύνηθες τεστ πνευματικών ικανοτήτων για να διαγνωστεί η άνοια.

Ο Δρ Κάπριο διαπίστωσε ότι εκείνοι που ανάφεραν ότι κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ τουλάχιστον μια φορά το μήνα το 1975 διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας μετέπειτα, ακόμα και αν έπιναν ελαφρώς ή μετρίως μεταξύ των περιόδων ακατάσχετης κατανάλωσης.

Σε επανεξέταση των συμμετεχόντων που έγινε το 1981, οι επιστήμονες τους ρώτησαν αν είχαν ποτέ μεθύσει τόσο πολύ ώστε να λιποθυμήσουν. Εκείνοι που απάντησαν ότι τους είχε συμβεί τουλάχιστον δυο φορές είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια μετέπειτα.

Η περιοδική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ίσως συμβάλλει στην εκδήλωση άνοιας σκοτώνοντας άμεσα εγκεφαλικά κύτταρα ή αυξάνοντας τις πιθανότητες πτώσεων και εγκεφαλικών τραυματισμών, γεγονότα που προδιαθέτουν σε άνοια.

Από παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η κατάσχεση κατανάλωση αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο μεταξύ φοιτητών και γενικά ατόμων νεαρής ηλικίας και μεταξύ των συνεπειών αναφέρονται προβλήματα μεσοπρόθεσμης μνήμης και προσοχής.

Τα στοιχεία αυτά συνδυαστικά με αυτά της παρούσα μελέτης αυξάνουν την πιθανότητα η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε νεαρή ηλικία να συμβάλει στην εκδήλωση άνοιας μετέπειτα.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024