Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επετεύχθη «γονιμοποίηση» ωαρίων χωρίς σπέρμα

Επετεύχθη «γονιμοποίηση» ωαρίων χωρίς σπέρμα

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να κάνουν τα ανθρώπινα ωάρια να συμπεριφέρονται ως γονιμοποιημένα, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν σπέρμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New Scientist.

Λονδίνο: Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο να κάνουν τα ανθρώπινα ωάρια να συμπεριφέρονται ως γονιμοποιημένα, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσουν σπέρμα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο New Scientist.

Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ με επικεφαλής τον Δρ Καρλ Σουάν υποστηρίζει ότι η καινοτομία αυτή ίσως μπορέσει να παράσχει έναν πιο ηθικά αποδεκτό τρόπο δημιουργίας αρχέγονων εμβρυϊκών κυττάρων, διότι τα «έμβρυα» δεν περιέχουν καθόλου πατρικά χρωμοσώματα και δεν μπορούν να εξελιχθούν τελικά σε κυοφορούμενο έμβρυο.

Η όλη διαδικασία βασίζεται στη χρήση μια πρωτεΐνης που εντοπίζεται στο σπέρμα και προάγει την κυτταρική διαίρεση κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των εμβρύων.

Η PLC-zeta, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά διότι το σπέρμα του συζύγου έχει μικρές ποσότητες της εν λόγω πρωτεΐνης.

Όπως αναφέρεται στο New Scientist, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα ανθρώπινα ωάρια που ενέθηκαν με την PLC-zeta συνέχισαν να διαιρούνται για τέσσερις έως πέντε ημέρες μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο των 50 έως 100 κυττάρων, το επονομαζόμενο στάδιο της βλαστοκύστης. Αυτές οι βλαστοκύστες θα έπρεπε θεωρητικά να αποφέρουν αρχέγονα κύτταρα, αλλά επειδή είναι παρθενογενετικές (δηλαδή έχουν προκύψει μόνο από ωάρια) δεν μπορούν να ιδωθούν σας πιθανή ανθρώπινη ζωή.

Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Σουάν επεσήμανε ότι «είμαστε μια από τις πολλές ομάδες που προσπαθούμε να αναπτύξουμε νέους τρόπους δημιουργίας βλαστοκύστεων για την παροχή αρχέγονων κυττάρων. Σημαντική είναι ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η διαπίστωση ότι τα έμβρυα που δημιουργήσαμε υποβάλλονταν στις ίδιες αλλαγές με τα ωάρια που έχουν γονιμοποιηθεί φυσιολογικά, γεγονός που σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να παράγουμε αρχέγονα κύτταρα».

Σχολιάζοντας το εγχείρημα ο Δρ Ναζαρ Αμσο του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Κολεγίου Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας τόνισε ότι «υπάρχουν αρκετά οφέλη περιλαμβανομένης και της πιθανότητας παραγωγής εμβρυϊκών κυττάρων χωρίς να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε έμβρυα που αρχικά είχαν δημιουργηθεί για ζευγάρια που υποβάλλονται σε τεχνητή γονιμοποίηση».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα αυτή τεχνική αναμένεται να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε ζευγάρια όπου ο σύζυγος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας και η συνήθη μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης δεν αποδίδει.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024