Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ΘΟΥ χωρίς μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη

Η ΘΟΥ χωρίς μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά οφέλη

Σικάγο:Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) όχι μόνο δεν προστατεύει τις γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Medical Association.

Σικάγο:Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) όχι μόνο δεν προστατεύει τις γυναίκες από καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of the American Medical Association.


Το άρθρο αναφέρεται σε δύο μελέτες που βασίστηκαν σε στοιχεία της μεγάλης έρευνας Woman’s Health Initiative.

Η πρώτη μελέτη περιλάμβανε 10.739 γυναίκες ηλικίας 50-79 ετών που είχαν υποβληθεί σε υστερεκτομή και τυχαιοποίηθηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία λάμβανε 0,625 mg οιστρογόνων την ημέρα και η άλλη εικονικό φάρμακο.

Η παρακολούθηση διήρκεσε κατά μέσον όρο 6,8 έτη ενώ αποφασίστηκε η πρώιμη διακοπή της μελέτης τον Φεβρουάριο του 2004 εξαιτίας των πειστικών αποτελέσματων που συνηγορούσαν κατά της χορήγησης οιστρογόνων.

Έτσι, διαπιστώθηκε ότι ενώ δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στην επίπτωση της στεφανιαίας νόσου μεταξύ των δύο ομάδων, οι γυναίκες που λάμβαναν οιστρογόνα διέτρεχαν 39% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στα θετικά της ΘΟΥ συγκαταλέγεται η μείωση των οστεοπορωτικών καταγμάτων ισχίου κατά 39%, η μη στατιστικά σημαντική μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού ενώ δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση στη συχνότητα περιστατικών πνευμονικής εμβολής και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συνολικά δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο ομάδων ως προς τα περιστατικά καρκίνου και την συνολική θνητότητα.

Η δεύτερη μελέτη αφορούσε τη χορήγηση συνδυασμού οιστρογόνων και προγεστίνης ή εικονικού φαρμάκου σε 16.608 γυναίκες που διατηρούσαν την μήτρα τους. Η παρακολούθηση τους διέρκεσε 5,6 έτη κατά μέσον όρο ενώ και αυτή η μελέτη διακόπηκε πρόωρα τον Ιούλιο του 2002.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα της ΘΟΥ είχε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, καρκίνου του μαστού, εμφράγματος και εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ενώ παρατηρήθηκαν λιγότερα περιστατικά κατάγματος ισχίου και καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Με δεδομένη την απουσία ουσιαστικών ευεργετικών μακροχρονίων επιδράσεων της ΘΟΥ στις γυναίκες της μετεμμηνοπαυσιακής περιόδου αλλά και της αποδεδειγμένης βλαπτικότητας της θεραπείας καμία εκ των δύο μορφών ΘΟΥ δεν θα πρέπει να χορηγείται προληπτικά για καρδιαγγειακά ή άλλα νοσήματα, παρά μόνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον επίλογο της μελέτης.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024