Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κυκλοφορία εμβολίου κατά της τερηδόνας

Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κυκλοφορία εμβολίου κατά της τερηδόνας

Λονδίνο: Σε αναζήτηση εθελοντών για την έναρξη κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της τερηδόνας προχωρούν Βρετανοί ερευνητές, μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων φάσεων ελέγχου του πρωτοποριακού εμβολίου.

Λονδίνο: Σε αναζήτηση εθελοντών για την έναρξη κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά της τερηδόνας προχωρούν Βρετανοί ερευνητές, μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων φάσεων ελέγχου του πρωτοποριακού εμβολίου.

Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού παράγουν αντισώματα που έχουν την ικανότητα να συνδέονται με μια πρωτεΐνη επιφάνειας του Streptococcus mutans -πρόκειται για το βακτήριο που ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων τερηδόνας. Κατά συνέπεια, το βακτήριο αδρανοποιείται και αδυνατεί να προσκολληθεί στα δόντια και να προκαλέσει τερηδόνα.

Το πρωτοποριακό σκεύασμα το οποίο προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φυτά καπνού είναι άοσμο και άγευστο και χορηγείται με τοπική εφαρμογή στη στοματική κοιλότητα και όχι μέσω ενδομυϊκής ή υποδόριας έγχυσης, όπως τα κλασικά εμβόλια που υπάρχουν σήμερα.

«Το ενσταλάζουμε στα δόντια, αλλά θα μπορούσε να αναμειχθεί και στην οδοντόπαστα, έτσι ώστε να εφαρμόζεται πιο εύκολα» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Τζούλιαν Μα, λέκτορας του πανεπιστημιακού τμήματος στοματολογίας του King’s College.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ολοκληρώσει τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙ σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας και αναζητούν εθελοντές για την ολοκλήρωση και της τελικής φάσης των δοκιμών, από την οποία θα καθοριστεί και η έγκριση κυκλοφορίας του σκευάσματος. Ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Δρ Μα, αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά είναι προφανές ότι το εμβόλιο βοηθά όντως στην πρόληψη της τερηδόνας.

Ο Μα υπογράμμισε ότι η επιλογή του γενετικά τροποποιημένου φυτού καπνού για την παρασκευή του εμβολίου δεν σχετίζεται με το κάπνισμα και, επιπλέον, τόνισε: «Είναι απλώς μια ευκαιρία να αντικαταστήσουμε τις φυτείες καπνού με φυτά που θα ωφελήσουν τη δημόσια υγεία».

Οι ερευνητές αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους, αλλά και τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση γενετικά τροποποιημένων φυτών, την προσεχή εβδομάδα στο ετήσιο γεγονός του Λονδίνου, Chelsea Flower Show. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι τους δίνεται η ευκαιρία να απομυθοποιήσουν τον όρο «γενετικά τροποποιημένα» και να καταδείξουν τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης νέων θεραπευτικών μεθόδων.

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024