Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποτυχία του υπ.Υγείας στην ΠΦΥ καταλογίζουν οι γιατροί της Μακεδονίας

Αποτυχία του υπ.Υγείας στην ΠΦΥ καταλογίζουν οι γιατροί της Μακεδονίας

Αποτυχία καταλογίζουν στον υπουργείου Υγείας στην προσπάθειά του να οικοδομήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 11 ιατρικοί σύλλογοι και επαγγελματικές ενώσεις της Μακεδονίας. Από τις 1.000 θέσεις γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μόλις 200 γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Αποτυχία καταλογίζουν στον υπουργείου Υγείας στην προσπάθειά του να οικοδομήσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 11 ιατρικοί σύλλογοι και επαγγελματικές ενώσεις της Μακεδονίας. Από τις 1.000 θέσεις γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μόλις 200 γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Εξίσου περιορισμένο είναι και το ενδιαφέρον για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ σε ότι αφορά τους οικογενειακούς γιατρούς.

«Η αποτυχία του Υπουργείου οφείλεται στη λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας και στην αδυναμία κατανόησης του ιατρικού κόσμου ειδικά εκτός του δημοσίου», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οκτώ ιατρικοί σύλλογοι (Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κοζάνης, Πιερίας, Σερρών, Φλώρινας, Χαλκιδικής) και τρεις επαγγελματικές ενώσεις (Παθολόγων, Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Γενικής Ιατρικής) της Μακεδονίας.

Αντιπροτείνουν λοιπόν στο υπουργείο Υγείας την ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού καθώς και γιατρών ειδικοτήτων μέσα από ένα δίκτυο στο οποίο θα εντάσσονται όσοι το επιθυμούν με μακροχρόνια πρόβλεψη εναρμόνισης αναλογίας οικογενειακών ιατρών και πληθυσμού.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι αυτό μπορεί να συμβεί ως εξης:

α) Οριοθέτηση ενιαίου ηλεκτρονικού αλγορίθμου διαχείρισης ασθενών και πρωτοκόλλων αντιμετώπισης που θα εφαρμόζεται από όλους τους οικογενειακούς ιατρούς. Θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού φακέλου ασθενών, η τήρηση του οποίου θα είναι ευθύνη του οικογενειακού ιατρού και η ενημέρωσή του υποχρέωση και των ειδικών ιατρών που τυχόν εξετάζουν τον ασθενή.

β) Οι οικογενειακοί ιατροί να είναι είτε του δημοσίου, είτε με σύμβαση, είτε πιστοποιημένοι με προκαθορισμένη αμοιβή.

«Έτσι θα επιτευχθεί, ίση μεταχείριση των πολιτών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,
πραγματικά ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, με παράλληλο δίκτυο γιατρών λοιπών ειδικοτήτων που θα συνεργάζεται καθετοποιημένα με το δίκτυο οικογενειών γιατρών και θα έχουν παρόμοιες εργασιακές σχέσεις και δυνατότητα παραπομπής όλων των γιατρών σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ και του ιδιωτικού τομέα με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου και αξιολόγησης παραπομπών», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, προτείνουν θεσμοθέτηση πάγιων αποζημιώσεων, οργάνωση των ραντεβού με αποκλειστικά ευθύνη του γιατρού, προπληρωμή επισκέψεων από τον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων και πληρωμή άδειας 30 εργάσιμων ημερών και ασφαλιστικές εισφορές εργοδότου από τον ΕΟΠΥΥ τους οικογενειακούς γιατρούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ και τέλος, αύξηση του χρόνου εξέτασης με μείωση της γραφειοκρατίας.

Τέλος, οι 11 ιατρικοί σύλλογοι και επαγγελματικές ενώσεις της Μακεδονίας ζητούν οι πόροι του ΕΣΠΑ να ανακατανεμηθούν προς τον ΕΟΠΥΥ ώστε οι ασθενείς να καλύπτονται ανεξαρτήτως αν επιθυμούν να εξυπηρετούνται από δημόσιες δομές ή συμβεβλημένους γιατρούς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024