Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μη αναγκαία η ΘΟΥ για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Μη αναγκαία η ΘΟΥ για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), σύμφωνα με την Task Force προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), σύμφωνα με την Task Force προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Η αρμόδια αμερικανική αρχή Προληπτικής Ιατρικής σε νεότερη κατευθυντήρια οδηγία που εξέδωσε και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association επιβεβαιώνει την αρχική της θέση ότι οι γυναίκες που έχουν ήδη περάσει τη φάση της εμμηνόπαυσης θα πρέπει να αποφύγουν τη λήψη ορμονών στο πλαίσιο της πρόληψης της οστεοπόρωσης ή του διαβήτη.

«Βασικά, η Task Force κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει συνολικό όφελος από τη λήψη ορμονών για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Υπάρχουν μερικά οφέλη αλλά πιστεύουμε ότι είναι μικρότερα των κινδύνων», εξηγεί ο πρόεδρος της επιτροπής Δρ Ντέιβιντ Γκροσμαν, ερευνητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας στο υγειονομομικό δίκτυο Kaiser Permanente Ουάσινγκτον στο Σιατλ.

Η νέα οδηγία αφορά σε όλους τους θεραπευτικούς συνδυασμούς ΘΟΥ, είτε σε μορφή δισκίων, είτε σε μορφή επιθέματος.

Ωστόσο, οι γυναίκες που βιώνουν την εμμηνόπαυση μπορούν να πάρουν για σύντομο χρονικό διάστημα ΘΟΥ για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις και η κολπική ξηρότητα.

«Η ΘΟΥ πάντως έχει οφέλη για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες των οποίων τα συμπτώματα δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπευτικές επιλογές. Και θα πρέπει να χορηγείται για την διαχείριση των εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων και όχι ως προληπτικό θεραπευτικό μέσο», εξηγεί η Δρ Σουζαν Φενσκ, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικής Επιστήμης στην Ιατρική Σχολή Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Task Force είχε αρχικά ταχθεί κατά της ΘΟΥ στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες το 2012 και έκτοτε ανά τέσσερα χρόνια επικαιροποιεί την οδηγία αυτή ώστε να ανταποκρίνεται στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Η τελευταία αυτή επικαιροποίηση βασίστηκσε σε 18 κλινικές μελέτες που αφορούσαν πάνω από 40.000 γυναίκες. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστερόνης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και καρδιακής νόσου στις ηλικιωμένες γυναίκες, ενώ τα οιστρογόνα από μόνα τους αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων αίματος και παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.

«Οι κίνδυνοι αυτοί είναι σημαντικότεροι από τα οφέλη της ΘΟΥ στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και του διαβήτη», υπογραμμίζεται στην επικαιροποιημένη κατευθυντήρια οδηγία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτή η οδηγία δεν αφορά στις γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση ή πρόωρα, δηλαδή σε ηλικία 45 ετών και κάτω.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024