Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
HIV: Εφήβους και νέους αφορά το 10% των νέων διαγνώσεων [Βίντεο]

HIV: Εφήβους και νέους αφορά το 10% των νέων διαγνώσεων [Βίντεο]

Σχεδόν το 10% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα αφορά σε έφηβους και νέους 15-24 ετών, ενώ πάνω από 1 στις 4 διαγνώσεις αφορούν σε νέους ανθρώπους έως 29 ετών, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σχεδόν το 10% των νέων διαγνώσεων HIV στην Ελλάδα αφορά σε έφηβους και νέους 15-24 ετών, ενώ πάνω από 1 στις 4 διαγνώσεις αφορούν σε νέους ανθρώπους έως 29 ετών, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Την ίδια στιγμή, 1 στους 4 μαθητές έως 15 ετών στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή, ενώ 1 στους 5 εξ αυτών δε χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό, όπως δείχνει η «Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» του ΕΠΙΨΥ.

Σύμφωνα με το «Κέντρο Ζωής», οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι και οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στον HIV και στα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φαίνεται να σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση γύρω από θέματα ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς.

«Βάσει αυτών των δεδομένων, καθίσταται έκδηλο ότι η ενημέρωση των εφήβων για θέματα πρόληψης της μετάδοσης του HIV έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία», αναφέρει το Κέντρο Ζωής σε ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για ολοκληρωμένη ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τον HIV και το AIDS, το Κέντρο Ζωής παρουσιάζει ένα βίντεο για την ορθή χρήση προφυλακτικού, που απευθύνεται στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των εφήβων και των νέων.

Προκειμένου να έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό-στόχο των εφήβων, το βίντεο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα λεωφορείο στο οποίο απεικονίζονται μαθητές Λυκείου έτοιμοι να αναχωρήσουν προς το αεροδρόμιο για την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή. Λίγο πριν την αποχώρηση τους, εμφανίζεται ο πατέρας ενός μαθητή ντυμένος αεροσυνοδός, ο οποίος δίνει οδηγίες για τη σωστή χρήση προφυλακτικού στο πρότυπο των οδηγιών ασφαλείας που συνήθως ακούγονται λίγο πριν από κάθε πτήση σε ένα αεροπλάνο, δίνοντας με έναν ευφάνταστο και ευρηματικό τρόπο την πληροφορία για σωστή χρήση του προφυλακτικού.

Το Κέντρο Ζωής δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού ως προς τη λοίμωξη HIV. Η στόχευση είναι διπλή: αφενός αποσκοπεί στο να μάθει το κοινό πώς να προφυλάσσεται από τον HIV, και αφετέρου στο να μάθει ότι μπορεί να συνυπάρχει με τους ανθρώπους που ζουν με HIV, ξεπερνώντας τις αρνητικές προεκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες από την παραπληροφόρηση ή την ελλιπή ενημέρωση γύρω από τον HIV ή και το AIDS. Το Κέντρο Ζωής έχει καλλιεργήσει, όλα αυτά τα χρόνια, την ικανότητα να απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο επικοινωνίας του στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιμέρους πληθυσμιακών ομάδων.

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024