Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν σπιρομετρήσεις με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Δωρεάν σπιρομετρήσεις με αφορμή τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πνευμονικές παθήσεις, την αξία της πρόληψης, τον εμβολιασμό και να υποβληθούν σε δωρεάν σπιρομετρήσεις θα έχουν οι πολίτες, με αφορμή τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, χάρη στην ενημερωτική εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «Μεγαλώνουμε με Υγεία».

Τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις πνευμονικές παθήσεις, την αξία της πρόληψης, τον εμβολιασμό και να υποβληθούν σε δωρεάν σπιρομετρήσεις θα έχουν οι πολίτες, με αφορμή τον 35ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, χάρη στην ενημερωτική εκστρατεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «Μεγαλώνουμε με Υγεία».

Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, λοιπόν, και με το κεντρικό μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!», η ΕΠΕ θα υλοποιήσει ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 35ου Μαραθωνίου της Αθήνας, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών για βελτίωση της υγείας (όπως ο εμβολιασμός, η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα, η ισορροπημένη διατροφή, ο προληπτικός διαγνωστικός έλεγχος) και της ποιότητας ζωής των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, μιας απειλητικής για τη ζωή λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προσβάλλει παιδιά και ενήλικες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της ΕΠΕ θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO, The Authentic και τις τρεις ημέρες της έκθεσης (9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2017), όπου θα πραγματοποιούνται από Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες.

Παράλληλα, την ημέρα του Μαραθωνίου, την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, ομάδα με πάνω από 300 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η ΕΠΕ, η Μίνα Γκάγκα, προέδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) 2017-2018, ανέφερε ότι «τα πνευμονολογικά νοσήματα αφενός είναι χρόνια και δυσκολεύουν τη ζωή των ασθενών και των οικογενειών τους σε όλο τον κόσμο και αφετέρου συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορούν να προληφθούν με την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και ο εμβολιασμός. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι πνεύμονες είναι φτιαγμένοι για να αναπνέουν καθαρό αέρα – όχι καπνούς και σκόνες – και ότι τα εμβόλια έχουν σώσει εκατομμύρια άτομα. Φυσικά, εκτός από τη πρόληψη, είναι επίσης σημαντική η διάγνωση σε αρχικά, πρώιμα στάδια, όπου τα νοσήματα μπορούν να ελεγχθούν ή να θεραπευτούν. Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά στους ευαίσθητους πληθυσμούς, δηλαδή παιδιά, ηλικιωμένους, αρρώστους με πολλές συννοσηρότητες, όπου ο κίνδυνος αυξάνεται, ο ρόλος μας, ως επαγγελματίες υγείας, στην ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση τους αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία στις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) – την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως – είχαν περίπου 6 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από πνευμονία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό της ίδιας ηλικίας, ενώ παράλληλα 33% των ασθενών με ΧΑΠ, που νοσηλεύονται λόγω επεισοδίου παρόξυνσης μπορεί να έχουν πνευμονία».

Ενώ ο Μιχάλης Τουμπής, τέως πρόεδρος της ΕΠΕ συμπλήρωσε ότι «ως Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αναγνωρίζουμε ότι τώρα, περισσότερο ίσως από ποτέ, αποτελεί καθήκον μας να συνδράμουμε τις προσπάθειες για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης. Η ανάγκη αυτή καταδεικνύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, που αποτυπώνει υψηλή αξιακή βάση για την πρόληψη στα θέματα υγείας, η οποία όμως “υπονομεύεται” από τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και από το χαμηλό βαθμό ενημέρωσης για σημαντικές ασθένειες. Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ενώ το 95% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική την πρόληψη, το 46% δηλώνει ότι οικονομικοί λόγοι τους εμποδίζουν να λάβουν πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Παράλληλα, το επίπεδο ενημέρωσης για μια σειρά ασθενειών, με σχετική εξαίρεση τη γρίπη και την πνευμονία, εμφανίζεται ακόμα χαμηλό. Ο εμβολιασμός, ως μέτρο πρόληψης, γενικά κινείται σε χαμηλά επίπεδα – μόνο στις ηλικίες 65+ καταγράφεται συγκριτικά μια ανοδική τάση- και είναι φανερό ότι απαιτείται έντονη και συστηματική ενημερωτική προσπάθεια με επίκεντρο τον ιατρικό κόσμο, που θεωρείται η πιο αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης/προτροπής για εμβολιασμό σε ποσοστό 66%, προκειμένου να αλλάξει σημαντικά η εικόνα αυτή και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ως ασφαλούς μέσου πρόληψης που διασφαλίζει καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος τόνισε ότι «ο Αυθεντικός Μαραθώνιος, δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια, μας έχει βοηθήσει να αναδείξουμε αυτή την πλευρά του Μαραθωνίου, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός, μπορούν να προσφέρουν σε όλους καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής».

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024