Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο φιλότιμο των γιατρών βασίζεται η Παρηγορική Φροντίδα στην Ελλάδα

Στο φιλότιμο των γιατρών βασίζεται η Παρηγορική Φροντίδα στην Ελλάδα

Την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε παρηγορική φροντίδα όλων των ασθενών που την χρειάζονται υπενθυμίζει η ΠΑΡΗΣΥΑ, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας. Σύμφωνα με την πρόεδρο Αθηνά Βαδαλούκα, δυστυχώς η Ελλάδα πάσχει στον τομέα αυτό βασιζόμενη κυρίως στον εθελοντισμό των επαγγελματιών υγείας, ενώ χαρακτηρίζει  αναγχρονιστικό το νομοθετικό πλαίσιο για την συνταγογράφηση των οπιοειδών.

Την ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης σε παρηγορική φροντίδα όλων των ασθενών που την χρειάζονται υπενθυμίζει η Ελληνική Εταιρία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας, στις 14 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο Αθηνά Βαδαλούκα, δυστυχώς η Ελλάδα πάσχει στον τομέα αυτό βασιζόμενη κυρίως στον εθελοντισμό των επαγγελματιών υγείας, ενώ χαρακτηρίζει αναγχρονιστικό το νομοθετικό πλαίσιο για την συνταγογράφηση των οπιοειδών.

Δυστυχώς, αν και διανύουμε τον 21ο αιώνα η εφαρμογή της Παρηγορικής Φροντίδας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι απογοητευτική. Το 42% των χωρών, παγκοσμίως, δεν έχει πρόσβαση στην Παρηγορική Φροντίδα. Ελάχιστα συστήματα υγείας αναλαμβάνουν την ευθύνη για παροχή φροντίδας στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και περιορισμένο προσδόκιμο επιβίωσης. Μόνο 20 χώρες συμπεριλαμβάνουν στο σύστημα υγείας τους την παρηγορική φροντίδα, ενώ 40 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως την έχουν ανάγκη, εκ των οποίων τα 20 εκατομμύρια βρίσκονται στο τελικό στάδιο κάποιας νόσου. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το 14% των αναγκών για Παρηγορική Φροντίδα παρέχεται στο τέλος της ζωής, λιγότερο δηλαδή από το 10% της συνολικής ανάγκης. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 78% των πασχόντων ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως Παρηγορική Φροντίδα νοείται «η προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, που υποφέρουν από νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους, μέσω της πρόληψης, εκτίμησης και αντιμετώπισης του πόνου και των λοιπών συνοδών συμπτωμάτων, καθώς και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών αναγκών τους».

Όπως εξηγεί μιλώντας στο in.gr η Αθηνά Βαδαλούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, «δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες δομές παροχής Παρηγορικής Φροντίδας, αν και στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν Ιατρεία Πόνου. Επιστημονικοί φορείς, όπως η ΠΑΡΗΣΥΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχουν αναλάβει σε εθελοντική βάση την φροντίδα των ασθενών που υποφέρουν από χρόνιο πόνο, όπως οι πάσχοντες από ανίατες παθήσεις, οι υπερήλικες, οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, πάσχοντες από καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, πολλαπλή σκλήρυνση, μεταξύ άλλων, με κατ’ οίκον επισκέψεις ή μέσω των Ιατρείων Πόνου».

Όμως, όπως λέει η κ. Βαδαλούκα η Ελλάδα χρειάζεται Hospices, δηλαδή ολοκληρωμένες δομές (ξενώνες) παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας. «Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης χειάζονται φροντίδα σε καθημερινή βάση. Δεν μπορούν να περιμένουν να επισκεφθούν το Ιατρείο Πόνου, που λειτουργεί μια δυο φορές την εβδομάδα στο νοσοκομείο. Δυστυχώς, αν και το 2007 και το 2009 εκδόθηκαν υπουργικές αποφάσεις για τα Hospices τελικά δεν έγινε τίποτα. Οι αποφάσεις έμειναν στα χαρτιά. Υπήρξε και υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των Ιατρείων Πόνου αλλά και αυτή έμεινε ανεφάρμοστη. Όλα σήμερα γίνονται σε καθαρά εθελοντική βάση από τα αναισθησιολογικά τμήματα των νοσοκομείων και την καλή θέληση των συναδέλφων», εξηγεί η πρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ.

Έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα

Η κατάσταση επιτείνεται και από την έλλειψη αναισθησιολόγων στην Ελλάδα, καθώς όπως λέει η κ. Βαδαλούκα «οι αναισθησιολόγοι στο σύστημα υγείας, ιδιωτικό και δημόσιο, στην Ελλάδα είναι λίγοι και δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να κάνουν την ειδικότητα οι νέοι γιατροί. Εμείς προσπαθούμε τώρα να καθιερώσουμε την ειδικότητα του Αλγολόγου, μέσω μεταπτυχιακού προγράμματος που λειτουργεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Αναισθησιολογίας του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου, ώστε να στελεχωθούν τα Ιατρεία Πόνου. Και είναι είναι ενθαρρυντικό το έντονο ενδιαφέρον των νέων γιατρών να κάνουν το μεταπτυχιακό».

Αναγχρονιστικό το νομοθετικό πλαίσιο για τα οπιοειδή αναλγητικά

«Αγκάθι» στην παροχή Παρηγορικής Φροντίδας στην Ελλάδα είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση των οπιοειδών αναλγητικών καθώς όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΠΑΡΗΣΥΑ «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει έναν ξεκάθαρο αλγόριθμο για την χορήγηση των οπιοειδών ώστε να επιτυγχάνουμε την αντιμετώπιση του πόνου στους ασθενείς που τα χρειάζονται. Στην Ελλάδα δυστυχώς γιατροί, ασθενείς και οικογενειακό περιβάλλον μαστίζονται από «οπιοφοβία». Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια βήματα για την φαρμακευτική κάνναβη, που πιστεύω ότι πρέπει να καταστεί διαθέσιμη στην Ελλάδα αφού κλινικά δεδομένα τεκμηριώνουν τα οφέλη της σε χρόνιες παθήσεις, όπως η σκληρυνση κατά πλάκας».

Προβληματική είναι όμως και η ασφαλιστική κάλυψη της θεραπείας του χρόνιου πόνου στη χώρα μας, καθώς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμμα αρνούνται πολλές φορές να καλύψουν το κόστος των αντλιών πόνου, ενώ η διαδικασία χορήγησης από τον ΕΟΠΥΥ περνά από μια μακρά διαδικασία έγκρισης από ειδική επιτροπή με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής του ασθενή.

«Αν αναλογιστείτε ότι μόνο στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο το Ιατρείο Πόνου δέχεται 6.000 επισκέψεις ετησίως, με το 40% να αφορά καρκινοπαθείς και το υπόλοιπο 60% ασθενείς με καλοήθη χρόνιο πόνο, όπως νευρολογικά νοσήματα, οστεοαρθρίτιδες, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα δεν αφορά λίγους. Γι’ αυτό και το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παρηγορικής Φροντίδας «Μην αγνοείτε αυτούς που υποφέρουν», πιστεύω ότι είναι κυρίως πολιτικό. Η αδιαφορία απέναντί στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν, είναι αδικαιολόγητη από ανθρωπιστική, επιστημονική αλλά και οικονομική πλευρά. Πρέπει να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να παρέχουν στους ασθενείς την καλύτερη δυνατή φροντίδα ώστε να μην ζήσουν υποφέροντας τα όσα χρόνια τους απομένουν», καταλήγει η Αθηνά Βαδαλούκα.

Να σημειωθεί ότι, η ΠΑΡΗΣΥΑ σε εθελοντική βάση προσφέρει κατ’ οίκον νοσηλεία στην Αττική, συνεργάζεται με δήμους για τη δημιουργία συμβουλευτικών σταθμών, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια, πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και παράλληλα έχει δημιουργήσει το πρώτο και μοναδικό μητρώο ασθενών με χρόνιο πόνο στη χώρα μας κι έχει εκδώσει τις μοναδικές κατευθυντήριες οδηγίες για την θεραπεία του χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας της Χριστίνας Βάζου, με θέμα την Παρηγορική Φροντίδα, στο Αρεταίειο νοσοκομείο, ενώ την Τρίτη 24 Οκτωβρίου (10:00 – 18:00) τα Ιατρεία Πόνου των δημοσίων νοσοκομείων θα είναι διαθέσιμα για το ευρύ κοινό.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024