Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδήλωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκστρατείας «εμβολιάΖΩ», που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Εκδήλωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου (10.00-17.00) στην Πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της εκστρατείας «εμβολιάΖΩ», που διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ενημέρωση για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ψυχαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους με ξυλοπόδαρους, ανιματέρ, ζωγραφική, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν αντιτετανικοί εμβολιασμοί μικρών και μεγάλων, που πρόκειται να πάνε σε κατασκήνωση το καλοκαίρι.

Για τη συγκεκριμένη εκστρατεία έχει δημιουργηθεί η ειδική εφαρμογή «εμβολιάΖΩ» για Android και iOS, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω των τάμπλετ. Η εφαρμογή αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια και απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τους εμβολιασμούς.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση, η αφύπνιση του κοινού και η υπενθύμιση ότι οι εμβολιασμοί βρεφών, παιδιών, εφήβων, αλλά και ενηλίκων αποτελούν ένα επίτευγμα της επιστήμης, που κατάφερε να αλλάξει το επίπεδο υγείας και το προσδόκιμο επιβίωσης παγκοσμίως.

«Στις μέρες μας εξαιτίας της εκρίζωσης ασθενειών οι οποίες κόστισαν εκατομμύρια ζωές ή αναπηρίες κατά το παρελθόν οι εμβολιασμοί υπόκεινται σε αμφισβήτηση που θεωρείται ατεκμηρίωτη και επικίνδυνη για την κοινωνία» επισήμαναν επιστήμονες κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την εκστρατεία.

«Τα εμβόλια έγιναν θύματα του εαυτού τους εξαιτίας της εξάλειψης ασθενειών», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Χαράλαμπος Ανταχόπουλος. Παράλληλα τόνισε ότι επειδή ασθένειες όπως η ιλαρά, ο τέτανος, η πολυομυελίτιδα κ.λπ. έχουν εκλείψει λόγω του εμβολιασμού, τόσο ο πληθυσμός, όσο και οι γιατροί, δεν έχουνε επίγνωση του ότι μπορεί εύκολα να επανεμφανιστούν αν πέσει η εμβολιαστική κάλυψη κάτω από ένα ποσοστό.

Επισήμανε ακόμη ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα παίρνει διαστάσεις αφενός γιατί έχουν εκλείψει ασθένειες, αφετέρου γιατί οι άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες στο Ιντερνετ, τις οποίες δεν μπορούν να αξιολογήσουν γιατί δεν έχουν τις επιστημονικές γνώσεις και επειδή μπαίνει στη μέση ο υποκειμενικός παράγοντας, ειδικά όταν λόγω σύμπτωσης τυχαίνει να εμφανίζονται κάποιες παθήσεις (π.χ., αυτισμός, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ).. Οι παθήσεις αυτές αποδίδονται στα εμβόλια ενώ θα εκδηλώνονταν ούτως ή άλλως, ακόμη και αν δεν γινόνταν εμβολιασμοί.

Ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Θεόδωρος Αγοραστός, από την πλευρά του ανέφερε ότι τα τελευταία 50 χρόνια αυξήθηκε ο μέσος όρος επιβίωσης στον δυτικό κόσμο λόγω των εμβολιασμών, ενώ βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Τόνισε ακόμη ότι η βελτίωση της υγείας τα τελευταία 200 χρόνια επιτεύχθηκε χάρη στο καθαρό νερό και τα εμβόλια.

Ο κ. Αγοραστός προέτρεψε τους πολίτες να ενημερώνονται για τα εμβόλια από επίσημους και αναγνωρισμένους φορείς, (όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Ένωση για τον Ελεγχο των Λοιμώξεων, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, ο ΕΟΦ, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.) και όχι από οποιαδήποτε ανώνυμη πηγή στο Διαδίκτυο.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι εδώ και ένα μήνα κυκλοφορεί στη χώρα μας το νέο εννεαδύναμο εμβόλιο κατά του ιού HPV, o οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για το μόνο εμβόλιο που προστατεύει κυρίως από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ποσοστό 90% αλλά και από άλλους καρκίνους, όπως του αιδοίου, του πέους, της γλώσσας, του στοματοφάρυγγα σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10 έως 50%.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024