Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άσθμα: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα και ζητήστε τη σωστή θεραπεία

Άσθμα: Αναγνωρίστε έγκαιρα τα συμπτώματα και ζητήστε τη σωστή θεραπεία

Σε 800.000 υπολογίζονται οι ασθενείς με άσθμα, σήμερα στην Ελλάδα και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για τη νόσο, ώστε να τους εκπαιδεύσει ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος, και να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

Σε 800.000 υπολογίζονται οι ασθενείς με άσθμα, σήμερα στην Ελλάδα και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης των ασθενών και του κοινού για τη νόσο, ώστε να τους εκπαιδεύσει ν’ αναγνωρίζουν συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος, και να επισκεφθούν άμεσα τον ειδικό Πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας.

Το άσθμα είναι μια από τις πιο κοινές χρόνιες παθήσεις και υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο. Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος των αεραγωγών, που είναι οι αγωγοί – «σωλήνες» μέσω των οποίων ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες για τη λειτουργία της αναπνοής.

Όταν ένα άτομο επηρεάζεται από το άσθμα, η φλεγμονή προκαλεί στένωση των αεραγωγών και κατά συνέπεια η ροή του αέρα είναι περιορισμένη και η αναπνοή γίνεται δύσκολη. Επιπλέον, σε άτομα που πάσχουν από άσθμα, η στένωση των αεραγωγών επιδεινώνεται από υπερπαραγωγή της βλέννας και από βρογχόσπασμο, λόγω της σύσπασης των μυών γύρω από τους βρόγχους.

Όλα αυτά τα στοιχεία είναι η αιτία όλων των συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι ασθενείς: επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, βήχας, ιδιαίτερα τη νύχτα ή νωρίς το πρωί. Μεταξύ των εκλυτικών παραγόντων που επιβαρύνουν τα συμπτώματα του άσθματος είναι, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, τα άνθη ορισμένων δέντρων και φυτών, η άσκηση, ο κρύος αέρας, ορισμένα φάρμακα (π.χ. ασπιρίνη), η οικιακή σκόνη (ακάρεα), αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων, καθώς και ενδογενείς παράγοντες όπως το άγχος.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, με σύνθημα «Καθαρότερη ατμόσφαιρα – Καλύτερη αναπνοή», συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης της ΕΠΕ με τίτλο «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου» που αφορά την ενημέρωση του κοινού για τα δύο μεγάλα νοσήματα των αεραγωγών, το βρογχικό άσθμα και τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Άσθματος της ΕΠΕ εντείνει τις προσπάθειές της για την ευρύτερη ενημέρωση όλων των ασθενών και δυνάμει ασθενών, ώστε να ζουν μια καλύτερη ζωή, χωρίς πρωινά και νυκτερινά συμπτώματα, επιτυγχάνοντας μια καθημερινή φυσιολογική δραστηριότητα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν μέλη της ΕΠΕ, παρουσιάστηκε το επιστημονικό site www.myasthma.gr, το μοναδικό στην Ελλάδα για ασθενείς με άσθμα, με τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, καθώς το έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται Πνευμονολόγοι της Ομάδας Άσθματος.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το 72% των ασθματικών στην Ελλάδα παρακολουθούνται από Πνευμονολόγο με το ετήσιο κόστος διαχείρισης της νόσου/ασθενή να είναι 2.200 ευρώ, ενώ από την επιδημιολογική έρευνα της Ομάδας Άσθματος προκύπτει οτι το 8,6% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα πάσχει από άσθμα.

Το σοβαρό άσθμα που απαιτεί υψηλότερες δόσεις των προτεινόμενων θεραπειών για να παραμείνει η νόσος υπό έλεγχο, ενώ παρά την κατάλληλη θεραπεία, ο έλεγχος μπορεί να μην επιτευχθεί. «Οι ασθενείς με σοβαρό άσθμα, που υπολογίζονται από 5.000 έως 10.000 στην Ελλάδα, έχουν περισσότερες νοσηλείες και επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ενθαρρυντικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, έγινε προσπάθεια εισαγωγής θεραπευτικών παρεμβάσεων με βάση τα μονοκλωνικά αντισώματα όπως της ομαλιζουμάμπης και μεπολιζουμάμπης με σημαντικά θετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Μια νέα προσθήκη στη θεραπεία αποτελεί το αντιχολινεργικό μακράς δράσης τιοτρόπιο που φαίνεται να οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της νόσου και σε μείωση των εξάρσεων», εξήγησε ο Στυλιανός Λουκίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Και συμπλήρωσε ότι με πρωτοβουλία της ΕΠΕ αναμένεται να γίνει «καταγραφή των ασθενών με σοβαρό άσθμα στην Ελλάδα, μέσω ειδικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο. Η καταγραφή αυτή θα δώσει σημαντικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα».

Ο Πέτρος Μπακάκος, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ πρόσθεσε ότι «στόχος της σύγχρονης θεραπείας είναι η επίτευξη και διατήρηση του ελέγχου και η μείωση μελλοντικού κινδύνου, με την αποφυγή κρίσεων και την ελάττωση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων από τη φαρμακευτική αγωγή» και υπενθύμισε ότι «η βασική θεραπευτική στρατηγική βασίζεται στη χρήση των εισπνεόμενων στεροειδών».

Να σημειωθεί ότι άλλα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα αναφέρουν ότι:

  • ο έλεγχος του άσθματος αφορά στο 65% των ασθενών και το 54% των ασθενών επισκέπτεται τακτικά τον θεράποντα ιατρό του για επανέλεγχο
  • το 94% των ασθενών έχει εκπαιδευτεί στην αναγνώριση των συμπτωμάτων
  • το 93% των ασθενών έχει εκπαιδευτεί στην χρήση των συσκευών εισπνεόμενων φαρμάκων
  • το 2% των ασθενών έχει εκπαιδευτεί στην χρήση ροόμετρου
  • το 19% των ασθενών είχε λάβει πλάνο διαχείρισης των παροξυσμών και
  • το 78% των ασθενών συμμετέχει σε τακτική φυσική δραστηριότητα (Belimpasaki et al., 2016).

Η αναπνευστική φυσικοθεραπεία έχει πλέον ενταχθεί στη «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα» (GINA) (2015) και αφορά στην επανεκπαίδευση του αναπνευστικού προτύπου για τον περιορισμό του υπεραερισμού, ο οποίος εκδηλώνεται στους παροξυσμούς άσθματος καθώς και σε ποσοστό 34% στο σταθερό άσθμα (Grammatopoulou et al., 2014).

Στην Ελλάδα, η αναπνευστική φυσικοθεραπεία συστήνεται μόνο από το 23% των ιατρών πνευμονολόγων και μόνο το 6% των ασθενών είχε υποβληθεί σε αυτήν. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της αναπνευστικής φυσικοθεραπείας στο άσθμα έχουν δείξει βελτίωση στην ποιότητα ζωής και μείωση στα συμπτώματα του υπεραερισμού και της αναπνευστικής συχνότητας. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, η επανεκπαίδευση της αναπνοής βελτίωσε τον έλεγχο της πάθησης, το τελο-εκπνευστικό CO2, τα συμπτώματα του υπεραερισμού, τη λειτουργική δύσπνοια, την αναπνευστική συχνότητα και την ποιότητα ζωής σε βάθος χρόνου περίπου έξι μηνών (Grammatopoulou et al., 2011).

Ο Μιχάλης Τουμπής, πρόεδρος της ΕΠΕ, Πνευμονολόγος, συντονιστής διευθυντης της 6ης Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Σωτηρία» αναφερόμενος στις δράσεις της ΕΠΕ είπε ότι «στόχος της είναι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και επιστημονικές μελέτες να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε τόσο οι ασθενείς να ενημερωθούν για την ανάγκη πρόληψης και θεραπείας όσο και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει στην ανακούφιση των ασθενών αλλά και του συστήματος υγείας».

Τέλος, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στην εκστρατεία «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου» τόνισε ότι «η ενημέρωση του κοινού για το άσθμα, την ΧΑΠ και άλλων αναπνευστικών νοσημάτων, είναι προτεραιότητα για την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, γι’ αυτό στηρίζει κάθε χρόνο ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την επίσκεψη των ασθενών στον ειδικό Πνευμονολόγο που συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους».

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024