Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το οικογενειακό ιστορικό κομβικό στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

Το οικογενειακό ιστορικό κομβικό στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου

Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχέος εντέρου ή στον πρωκτό, θα πρέπει να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο για τις εν λόγω νεοπλασίες πριν την ηλικία των 50 ετών, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχέος εντέρου ή στον πρωκτό, θα πρέπει να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο για τις εν λόγω νεοπλασίες πριν την ηλικία των 50 ετών, συμβουλεύουν οι επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου «Hershey» του Υγειονομικού Συστήματος της Πενσιλβάνια εξηγούν ότι τα άτομα με στενούς ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο στο παχύ έντερο ή τον πρωκτό κινδυνεύουν περισσόετεο να διαγνωστούν και τα ίδια με τους καρκίνους αυτούς.

«Σημαντικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού έχει παράγοντες κινδύνους γι’ αυτούς τους καρκίνους. Και ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται όταν περισσότεροι από ένας κοντινοί συγγενείς έχουν νοσήσει. Ο κίνδυνος να νοσήσεις και ο ίδιος μπορεί να είναι έως και 12πλάσιος», εξηγεί ο Δρ Γουόλτερ Κολτουν, διευθυντής Χειρουργικής Γαστρεντερικού Συστήματος στο αμερικανικό νοσοκομείο.

Και υπενθυμίζει ότι, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο στο παχύ έντερο ή τον πρωκτό σε νεαρή ηλικία ενδεχομένως να έχουν γενετική επιρρέπεια που αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης. Πολλές μελέτες ανά τον κόσμο επικεντρώνονται στον εντοπισμό των γενετικών παραγόντων που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες νεοπλασίες.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ή τον πρωκτό είναι:

  • Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον μαστό, στις ωοθήκες ή το ενδομήτριο
  • Η ακτινοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη
  • Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
  • Οι πολύποδες
  • Το οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων στο παχύ έντερο.

«Οι καρκίνοι στο παχύ έντερο ή τον πρωκτό συνήθως θεωρούνται νεοπλασίες των ηλικιωμένων. Αλλά πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας δείχνει εντυπωσιακή αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας. Καλύτερα λοιπόν να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος νωρίτερα, παρά μετά να είναι αργά», τονίζει ο Δρ Κολτουν.

Χωρίς να παραγκωνίζονται οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου στην εκδήλωση του καρκίνου, το οικογενειακό ιστορικό ειδικά στην περίπτωση του γαστρεντερικού συστήματος θα πρέπει να παίζει κεντρικό ρόλο στην πρόληψη, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024